Praskliny ve zdi trápí i novostavby. Jak je opravit, aby byly k nepoznání?

 Tipy a inspirace 
29. prosince 2017 15:00 / Jan Novák
  3
📷
5 fotografií v galerii
Menší trhlinky zalepíte snadno, u větších je třeba trpělivost Pixabay
Praskliny ve zdi dokážou při malování vašich pokojů pořádně potrápit. Nejsou přitom zdaleka jen problémem starších domů a bytů, tato nepříjemnost může potkat i majitele moderních novostaveb. Jak si s ní poradit?

Praskliny ve zdi vznikají nejčastěji pohybem v konstrukci domu, který si takzvaně léty sedá, ale také třeba špatným vymalováním místnosti. Mohou se objevit i tam, kde o stěnu zavadíme těžkým nábytkem. Pokud se nejedná o praskliny, které znamenají závažný stavební problém, lze je opravit tak, aby byly k nepoznání.

Drobné praskliny opravíte snadno

Pokud na zdi svého pokoje najdete vlasovou, drobnou trhlinku, nevěšte hlavu. Opravíte ji lehce, jen se vám malování malinko protáhne. Nejprve špachtlí odstraňte loupající se okolí praskliny, a poté jí projeďte i místo samotné trhlinky.

Vytvoříte tak prostor pro spárovací hmotu, kterou prasklinu později vyplníte. Důležité je odstranit před tím veškerý prach a nečistoty, třeba suchým štětcem. Trhlinku potom navlhčíte a vyplníte sádrou nebo štukem. Na závěr místo praskliny zarovnejte stěrkou, aby stěna byla dokonale hladká.

Větší trhlina ve zdi si vyžádá více práce i času

Na výraznější praskliny ve zdi si už se sádrou a štukem nevystačíte. Lepší bude použít maltovou směs. Práce se vám ale protáhne výrazněji než u opravy drobných trhlin. Maltu je totiž po nanesení nezbytné nechat dostatečně zaschnout.

K odstranění případných nerovností potom můžete použít štuk a zahladit tak zbývající škvírky. Pro vyrovnání stěny lze využít také stěrku. V takovém případě se doporučuje nejprve opravované místo natřít penetrací, a po jejím zaschnutí pak stěrkou vyrovnat vzniklé velké nerovnosti.

Následně využijete další vrstvu stěrky, což umožní vyrovnání zbývajících drobnějších nerovností. Nakonec stěnu obruste smirkovým papírem nebo sádrokartonářským hladítkem a ještě jednou použijte penetraci.

Někteří malíři u velkých trhlin využívají i bandáž. Poškozené místo zaplní samolepící páskou, kterou následně překrývají malířskou barvou. Páska ovšem v trhlině nebude plnit svou funkci tak dlouho jako výše zmíněná sádra, štuk či malta.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve