Pavouci hledají v zimě úkryt a potravu. Jak jim zabránit, aby se nastěhovali k vám?

 Tipy a inspirace 
27. prosince 2017 10:24 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pavouk je v domácnosti nezvaný host Shutterstock
Většina pavouků sice žije venku, nicméně někteří z nich se velmi často dostávají i do našich obydlí, kde zejména v zimě hledají potravu nebo přístřeší. Nejlepší je samozřejmě jejich přístupu do domu úplně zabránit.

Pavouci nebývají zrovna vítanými návštěvníky obydlí. Jak zabránit, aby se nastěhovali právě k vám?

Dům je potřeba pořádně utěsnit

Vyplňte všechny praskliny a otvory, kterými by se pavouci mohli dostávat do vašeho domu. Použijte tmel nebo podobný materiál a vyplňte s ním velké mezery na uzavřených dveřích nebo oknech. Stejně tak ho aplikujte okolo drátů, kabelů, kohoutků a dalšího elektrického vedení, které je do vašeho domu přivedené zvenku. Vyměňte v oknech potrhané sítě proti komárům. Pavouci si dokážou najít cestičku i skrze velmi malé trhliny. Komín a ventilaci zakryjte jemnou síťovinou proti hmyzu.

Venkovní osvětlení vypínejte

I když tato světla nepřitahují pavouky, můžou přilákat nějaký hmyz nebo jiné škůdce, kteří jsou pro pavouky chutnou potravou. Pro jistotu tlumte i vnitřní světla, která září skrze okna. Nemusíte je sice vypínat, ale použijte třeba matné závěsy nebo rolety. Zvažte změnu svého osvětlení na sodíkové lampy. Pro hmyz nejsou tak přitažlivé, a tak nebudou poskytovat dostatečný zdroj potravy pro pavouky.

Zkontrolujte obvodové zdivo domu

Odstraňte z blízkého okolí domu veškerou vegetaci. Pokud vám pavouci způsobují skutečně vážné problémy, bude pravděpodobně nezbytné přesadit všechny keře, stromy, břečťan i další rostliny, které rostou v blízkosti domu. Umístěte je na nějaké vzdálenější místo. Hustý porost pavouky přitahuje, protože jim poskytuje dostatečné množství úkrytů. Když cítí potřebu tepla nebo nových zdrojů potravy, začnou se skrze praskliny a otevřené vchody dostávat do domu. Vyplatí se u domu neskladovat také kameny, listí, kůru a další zahradní materiál.

Čisté místnosti pavouky nelákají

Dávají totiž pavoukům méně příležitostí najít přístřeší, kde by se mohli schovat. Nenechávejte také po domě povalovat zbytky jídla. Drobky přitahují mravence a jiný hmyz, který může pavoukům sloužit jako potrava. Pravidelně vytírejte a vysávejte podlahu, utírejte poličky i stoly a snažte se nenechávat špinavé nádobí mimo myčku více než několik hodin.

Snažte se nehromadit nepořádek

Staré noviny a časopisy nebo hromady špinavého oblečení jsou vynikající skrýší pro pavouky, kteří vyhledávají temná místa. Ke skladování věcí používejte plastové boxy. Do uzavíratelných plastových nádob nemají pavouci téměř žádnou šanci proklouznout, zatímco kartonové krabice jim v tom nečiní žádné velké potíže.

Pokud preventivní opatření nezaberou, je třeba pavouky vypudit. Pokud je chcete vyhnat a nezabíjet, přečtěte si tento článek. Kdo se zabíjení pavouků nebojí, může použít lopatku na smetí, bačkoru, koště, vysavač nebo nějaký insekticid.

Témata: pavouk, hmyz, dům,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve