Úžasně léčivý zázvor je velmi snadné pěstovat i doma v obýváku

 Tipy a inspirace 
13. prosince 2017 16:55 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kořen zázvoru je dobré mít vždy po ruce Shutterstock
Zázvor je hotový všelék, který vám zabere na rýmu, zažívací potíže i migrénu. Tuto vzácnou rostlinu si přitom můžete velmi snadno pěstovat i doma za oknem a zajistit si tak prakticky nekonečnou zásobu léčivého kořene.

Zázvor není běžně k dostání jako pokojová rostlina, ale je velmi snadné si ho vypěstovat. Stačí vám k tomu jeden koupený kořen zázvoru, květináč a substrát. Vypěstovat zázvor zvládne i amatér.

Výběr správného kořene

V obchodě si musíte ze všeho nejdříve zakoupit jeden kořen zázvoru. Musí být čerstvý, neseschlý a ideální je, pokud na oddenku raší pupeny.

Někteří pěstitelé namítají, že zázvor zakoupený v oddělení zeleniny není úplně ideální, prtože je většinou ošetřen inhibitory růstu, aby během skladování neklíčil. Navíc může být ošetřen pesticidy a fungicidy. Pokud ale zakoupený oddenek namočíte přes noc do vody, inhibitory se do značné míry vyluhují.

Pokud nebudete chtít pěstovat zázvor ze zakoupeného oddenku, můžete si svou první rostlinku pořídit také v některém ze zahradnických center nebo v katalogu semen. Na intenetu navíc není problém sehnat dodavatele, který má v nabídce zázvor speciálně určený k výsadbě.

Výběr květináče

Pro pěstování je důležité také vybrat správný květináč. Této rostlince se totiž bude dařit  v mělkém a širokém květináči. Kořeny rostou horizontálně, takže když oddenek zasadíte, mějte to na paměti, aby měl kořen dosatek místa. Zeminu použijte kyprou a propustnou.

Výsadba zázvoru

Den před výsadbou namočte kořen zázvoru přes noc do teplé vody. Vemte si květináč, z něhož může odtékat přebytečná voda, a naplňte ho zeminou. Kořen zázvoru dejte očkem vzhůru, semínko či sazenici zasaďte do půdy a zakryjte 3 až 5 cm hlíny. Dobře zalijte.

Květináč dejte na teplé místo a půdu udržujte vlhkou. Zázvoru dělá dobře i mlžení. Rostlina by měla být mimo dosah přímých slunečních paprsků, snese i polostín nebo plný stín. Oddenek vyklíčí za 2 až 3 týdny a pak už zázvorovník poměrně rychle poroste. Po několika měsících začne schnout. To je naprosto v pořádku, v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit.

Zázvor potřebuje asi 10 měsíců, než mu naroste velký kořen a je tedy možné ho sklidit. Už ale po 3 až 4 měsících po zasazení lze po malých kouscích začít kořen sklízet. Stačí odhrnout hlínu, uříznout si kousek kořene, ten pak opět zahrnout a rostlina poroste dál.

Tímto způsobem můžete zázvor sklízet prakticky donekonečna. Chcete-li svou úrodu ještě zvýšit, stačí kořen rozřezat na více kousků a rozesadit do více květináčů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008