Nápady, jak vyřešit problém s množstvím knih v malém bytě

 Tipy a inspirace 
10. února 2018 08:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Knihy jsou krásné, ale je třeba vyřešit problém, kam s nimi Shutterstock
Zatímco někteří knihy nečtou a nemají s jejich uložením v domácnosti žádný problém, jiní knihy milují a nechtějí se jich vzdát. Přinášíme nápady, jak problém řešit i když máte malý byt.

Knihy patří ke studnicím moudrosti, poučení i zábavy. Kniha může být vážná i zábavná. Rozvíjí naše schopnosti. Chrání náš mozek před ztrátou duševních sil. A vycházejí stále nové a nové a titulů je opravdu mnoho, dobrých autorů přehršel. Jak věc řešit? Tato otázka trápí spoustu lidí a pokusíme se na ni odpovědět.               

Knihy se nevyhazují

Dobrou zásadou, která platí už dávno, je, že knihy se nevyhazují. Neúcta ke knize byla vždy výrazem neúcty k lidem. Byly to vždy totalitní režimy a totalitní společenství, které pálily knihy. Dnes však existují i jiné možnosti, jak knihy nemít doma. Knihu můžete totiž odložit na různá vhodná místa, která existují ve městech či která se zřizují dokonce i v rámci jednotlivých domů. Knihy prostě odložíte do připravené poličky a někdo si je vezme. Vy můžete mít dobrý pocit, že vaše kniha posloužila a uvolní se vám místo. Nezapomínejte také na možnost knihy darovat přátelům. Nic nevadí, že jste knihu četli. Pokud své přátele znáte, snadno přijdete na to, který titul je pro koho zajímavý a uvidíte, jakou budou mít radost.

Zkuste využívat čtečku

Nedá se tvrdit, že každá kniha se hodí pro umístění ve čtečce. Pravdou ale je, že nenáročné tituly, jako jsou detektivky a podobně, lze číst ve čtečkách relativně bez problémů. Čtečka si vyláme zuby na obrazových publikacích, na knihách, které mají složitou strukturu textu, případně na poezii. Běžný text už je zcela bez problémů. Jednou z možností proto je si začít oddechové knihy kupovat v elektronické podobě, čímž ušetříte i nějaké ty peníze a hlavně ušetříte místo v domácí knihovně. Současná produkce je prakticky celá v elektronické podobě a toto rozhodnutí je proto jen na vás.

Kupte si do bytu lepší knihovny

Tento krok musí udělat každý, kdo se nechce svých papírových knih zbavovat, ale současně nechce mít byt zcela zaplněný, aby v něm nebylo k hnutí. Jednou z možností je zakoupit takové knihovny, které nejsou příliš hluboké, takže šetří prostor v menších bytech, ale současně se dají postavit až ke stropu. Najdou se i levné kousky z produkce velkých dodavatelů nábytky a samozřejmě existuje i možnost, že si necháte tento nábytek zhotovit na míru. Výhodou je, že na jednu stěnu umístíte více knih než při použití běžných polic a ještě ušetříte podlahovou plochu v bytě díky mělkosti knihovny. Další tipy na zařizování malých bytů najdete například v článku zde.

Využijte skryté prostory

Možná se to jeví jako hloupé, ale ne všechny knihy potřebujete mít na očích. Existují knihy, které si mnozí uchovávají jako vzpomínku na dětství či jako připomenutí událostí v životě. Takové knihy sice rozhodně nechcete dát pryč, ale současně je nepotřebujete mít v knihovně vedle oblíbených řad detektivek nebo vedle sebraných spisů dobrých autorů, které třeba sbíráte.

Naštěstí existují různé pojízdné boxy pod postele a nám se tak nabízí možnost umístit knihy právě tam. Boxy jsou uzavíratelné, na knihy se tedy nepráší a přitom jsou poměrně jednoduše přístupné. Kdybyste totiž knihy uložili do nějakých beden, nebudete mít časem schopnost s bednou ani pohnout a už vůbec se ke knihám nedostanete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47