Jak co nejlépe zařídit miniaturní garsonku

 Interier 
21. ledna 2018 13:20 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ani v malém bytě se nemusíte cítit stísněně Shutterstock
Žít na pár metrech čtverečních může být někdy složité, obzvláště, pokud nemáte takovou garsonku chytře zařízenou. Přitom stačí pár dobrých nápadů a hned se vám bude i v malém bytě lépe fungovat. A nemusí jít vždy o nákladná řešení.

Vždy záleží na dispozici bytu, zda jde o jednu místnost nebo dvě, zda jsou v bytě vysoké stropy a podobně. S každou variantou ale lze pracovat.

Hospodařte s místem

První rada zní, naučte se hospodařit s místem. Málokdo využívá prostor až ke stropu, což je velká škoda. Přitom právě tímto způsobem ušetříte spoustu místa. Není třeba mít vedle sebe dvě skříně, když si pořídíte jednu až do stropu, získáte prakticky stejný úložný prostor, ale na méně metrech čtverečních.

Nahoru si ukládejte například sezonní věci nebo takové, které moc často nepoužíváte. Abyste se v případě potřeby dostali i do horních polic či skříněk, pořiďte si nějaké skládací schůdky, které nezaberou moc místa.

Vyvýšená pódia

Dalším dobrým nápadem, jak získat prostor v garsonce, je vyvýšené pódium. Může na něm stát třeba postel, ale dobře poslouží také pro stolek s křesílky nebo sedačku. Jeho hlavní výhoda tkví v tom, že uvnitř pódia získáte další úložný prostor. O tom, jak do malého bytu vybrat správnou sedačku, jsme psali zde.

Útroby pódia lze z praktického hlediska využít různě. Dovnitř se můžete dostat třeba pomocí šuplíků, nebo jakýchsi poklopů, které snadno odkryjete a dostanete se tak do vnitřního prostoru.

Vestavěná patra

Velkou výhodu skýtají malé byty, které disponují vysokými stropy. Postel totiž bývá kus nábytku, který v garsonkách nejvíce překáží. Řešením je vestavěné patro. Nahoře získáte pohodlné lůžko a prostor pod ním můžete využít podle vašich představ.

Někdo místo pod vyvýšenou postelí využívá k zařízení pracovního koutku, někdo k posezení a jiný zde umístí třeba skříně. Záleží na vašich potřebách.

Nechte byt dýchat

I když je v malém bytě potřeba využít každý centimetr a najít co nejvíce úložných prostor, když to s nábytkem přeženete, docílíte stísněného pocitu, který celý byt opticky i pocitově ještě zmenší. 

Dopřejte proto svému bytu trochu vzdušnosti. Stačí, když nábytkem nezaskládáte alespoň jednu stěnu. Například tu, kde máte televizi. Stačí ji postavit na nějaký  decentní televizní stolek a nad televizi umístěte maximálně nějakou nenápadnou poličku.

Vzdušnost bytu dodáte i výběrem materiálu nábytku. Volte světlé barvy a vyvarujte se těžkopádných rustikálních kousků. Chybu rozhodně neuděláte, když si například pořídíte nějaký zajímavý nábytek třeba z průhledného plastu.

Pořádek

Člověk by měl svůj byt udržovat v čistotě a pořádku bez ohledu na to, jak je velký. Je ale pravdou, že nepořádek v malém bytě je podstatně více "vidět" než v bytě velkém.

Kromě běžného úklidu se snažte hlavně nekumulovat v malém bytě hromadu zbytečností. Dekorace sice každému interiéru dodají šmrnc, ale všeho s mírou.

Pusťte do bytu světlo

Malé byty se snažte co nejvíce prosvětlit. Nejen barvami na stěnách, nábytku či bytových doplňcích, více světla do interiéru pustíte i tím, když například zrušíte záclony.

Zaměřte se i na osvětlení. Zvolte co nejméně stíněné centrální světlo s bezbarvou žárovkou, světla můžete instalovat i po obvodu místnosti a a světlo vám v bytě dodají i správně instalovaná zrcadla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47