Zásady, které vám pomohou šetřit nejen vodu, ale i vaše peníze

 Tipy a inspirace 
24. února 2018 09:32 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vody bychom si měli vážit, ne jí plýtvat Pexels
Že je voda vzácná surovina, začíná být stále více jasné. Se zvyšujícím se suchem se i v našich oblastech dostává do popředí šetření vodou. Významné jsou i ceny vody a možné úspory. Máme zajímavé informace, kde všude můžete ušetřit.

Dlouhou dobu jsme považovali vodu za něco běžného. Přezíravě jsme sledovali, že existují země, kde za pitnou i užitkovou vodu platí velké částky a kde pitná voda neteče přímo z kohoutků.

Dnes je všechno jinak a my musíme sledovat, zda vodou neplýtváme, zda ji zadržujeme v krajině a zda využíváme dobře i vodu odpadní. V dalším textu se dozvíte několik praktických námětů, které mohou mít vliv na životní prostředí i na vaši peněženku.

Několik čísel

Je dobré znát několik důležitých čísel, abychom si udělali představu, o kolik vody přicházíme, když se o spotřebu nestaráme. Na mytí spotřebujeme asi 60 litrů vody. Umytí rukou může znamenat asi 3 litry. Plná vana má nějakých 150 litrů. Jedno spláchnutí představuje asi 10 litrů. Poškozenou toaletou může odtéci za hodinu klidně 80 litrů vody. Kapající kohoutek nás připraví denně o 24 litrů. Za rok to může být až 9 kubíků.

Nápady pro koupelnu

Jedním nápadem a důležitým návykem je zkrátit dobu sprchování. Stačí jen o chvilku, úspory budou značné. Také může být velmi užitečné namontovat si spouštěč vody přímo na sprchu, takže si vodu pustíte jen tehdy, když ji budete skutečně potřebovat. Tímto způsobem zajistíte, že nebude voda protékat ve chvíli, kdy se mydlíte, kdy nanášíte šampón na vlasy a podobně. Jestliže chcete spočinout delší dobu ve vodě, může být úspornější napuštěná vana. Nemusí být plná.

Důležitým návykem, kterému se mají učit i děti, je, abychom při čištění zubů vypínali vodu. Necháme-li totiž vodu téct, proteče při každém čištění třeba i 10 litrů vody úplně zbytečně. Někteří lidé ještě dále snižují ztráty z koupelny tak, že během sprchování či koupání naberou alespoň jednu dávku vody do kbelíku, kterým potom spláchnou záchod.

Důležitou složkou šetření vody v koupelně je použití úsporné pračky, úsporného programu a využití prací kapacity na maximum. Rozdíly ve spotřebě jednotlivých praček mohou být až třicet litrů na cyklus, což je docela zásadní rozdíl.

Nesmíme také zapomenout na instalaci vhodné toalety a vhodného splachovače. Úspory na tomto poli mohou být obrovské. Na jedno spláchnutí může rozdíl činit i několik litrů. Důležité také je, abyste měli možnost delšího i kratšího spláchnutí dle potřeby.

Nápady pro kuchyň

V kuchyni jde o podobný přístup jako v koupelně. Obecně platí, že mytí nádobí pod tekoucí vodou je nejméně úsporné. Mnohem lepší je dřez napustit. Ještě výhodnější je, když využijeme úspornou myčku na nádobí. Nádobí též můžeme nechat odmočit. Tím se snižuje náročnost na mytí a s tím se snižuje i spotřeba vody.

Zajímavou myšlenkou může také být šetřit přímo s nádobím. Čím více ho použijeme, tím více ho musíme umýt. Sklenici na vodu může přitom používat každý člen domácnosti celý den a není třeba na každé napití tahat jinou. Podobně tomu je i při vaření. Jestliže si vymyslíme vhodný postup, stačí nám méně hrnců i na vaření poměrně složitých jídel.

Jestliže oplachujeme zeleninu a ovoce, můžeme tak učinit naráz ve vhodné nádobě. Vodu z nádoby pak můžeme využít k zalévání domácích rostlin, čímž minimalizujeme spotřebu.

Zahrada

Spotřebu vody na zahradě můžeme zásadně snížit instalací vhodných nádrží a dalších záchytných systémů na vodu dešťovou. Jestliže si uděláme dost velké nádrže, nemusíme pro tento účel používat vůbec pitnou vodu z kohoutků. Dnes existují systémy, které umožňují použít dešťovou vodu i na splachování a jako technickou vodu pro jakékoliv jiné použití.

Záhony lze také překrývat vhodným přírodním materiálem, který bude udržovat vláhu uvnitř zeminy a sníží náročnost na vodu. Pozor, nikdy nepoužívejte pro tento účel různé fólie. Jak jsme psali v jiném článku, ničí kvalitu půdy.

Závěrem

Úspory vody je možné dosáhnout kombinací technických řešení a našich návyků. Technická řešení zahrnují kvalitní kohoutky, pákové baterie, úsporné splachovače, nádrže na vodu, kvalitní myčky a pračky. Naše návyky pak znamenají vědomě vypínat vodu, když ji nepotřebujeme. Zkracovat pobyt ve sprše, začít jinak mýt nádobí, jinak zalévat, jinak pěstovat zeleninu na zahrádkách. Snaha se ale každopádně vyplatí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47