Nádobí z myčky má být krásně vyleštěné. Kdy je vhodné použít tablety a kdy prášek?

 Tipy a inspirace 
22. února 2018 10:13 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Při správném užívání myčky je nádobí dokonale čisté Pixabay
Přestože jste si koupili nejmodernější myčku a používáte ji přesně podle návodu, může vás spousta věcí při provozu překvapit.

Kvalitu umytí ovlivníte výběrem vhodného přípravku. Dobré jsou multifunkční čističe. Obsahují sůl proti usazování vodního kamene a oplachovač pro lesk a rychlejší schnutí. Ochrání sklo, zajistí lesk nerezového nádobí, má přísadu pro odstraňování čajových skvrn pro ochranu myčky. I při dodržování předepsaných pravidel se často vyskytují různé potíže s čistotou nádobí. 

Nejčastější potíže

  • Na povrchu nádobí se po umytí objevují skvrny. Problémem obvykle bývá nejen chybějící leštidlo, ale také špatné opláchnutí. Na vině bývá také nedostatek soli. 
  • Nádobí má bílé okraje, které se dají setřít. Tady je na vině příliš mnoho soli, která se přidává do myčky pro změkčení vody. Chyba může být také v poškozeném krytu na dávkovači. Kryt musí být v pořádku a musíte vědět, jak tvrdou máte doma vodu. Podle toho pak zvolíte správné množství soli.

  • Na nádobí zůstávají barevné skvrny od kávy, čaje a šťáv. Zkuste nastavit vyšší teplotu mytí. Čajový kámen se obvykle odstraní až při teplotě vyšší než 65 °C. Jaké zvolit správné přípravky do myčky jsme psali zde.
  • Na sklenicích a šálcích zůstává viditelný film. Důvodem bývá špatné umístění nádobí v myčce. Ideálně by se nemělo nádobí dotýkat. Rozstřikovaná voda by se měla dostat volně ke všem částem nádobí. Také překontrolujte filtr, pokud je zanesený, vyčistěte ho.
  • Nádobí zrezivělo. I na nádobí z nerezu, které je podle výrobce vhodné k mytí v myčce, se může objevit rez. Dostanou se na ně částečky rzi pocházející z jiných rezivějících kusů (například z kuchyňských nožů, ocelových hrnců nebo ze smaltovaného nádobí s rezavějícími šrouby z rukojetí). Také kuchyňská sůl ve zbytcích jídla může způsobit korozi, proto by se mělo při mytí velmi špinavého nádobí používat více prášku. Sůl doplňujte do myčky bezprostředně před mytím, protože rozsypaná může způsobit korozi nejen kovových částí myčky, ale i nádobí. Špinavé nádobí z nerezu by nemělo zůstat v myčce dlouho neumyté.

Dbejte na řádné opláchnutí

Pokud chcete mít jistotu, že na nádobí nebudou zbytky prášku nebo leštidla, doporučují odborníci použít sypký mycí prášek s leštidlem, ne tablety. Pokud použijete prášky světových výrobců, postačí pouze dvě kávové lžičky. Tak budete mít jistotu, že nádobí bude čisté a bez zbytku detergentu.

Tablety

Tablety vhodné nejsou, protože jejich čas rozpustnosti je vždy jiný a nehodí se pro krátké programy. Mycí tablety jsou vhodnější pro dlouhé programy. Doporučuje se používat tzv. eko program, který má nejdelší program mytí až kolem 300 minut, a to způsobí dokonalejší mytí a opláchnutí od mycích prostředků. Jestliže budete dodržovat návod k obsluze a používat kvalitní mycí prostředky, nemělo by se stát, že si na talíři z myčky dáte kromě jídla také dávku mycího prostředku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve