Nebaví vás mytí oken? Pořiďte si samočistící skla

 Tipy a inspirace 
13. března 2018 09:19 / Šárka Sokolská
  0
📷
3 fotografie v galerii
Samočistící okna budou stále vypadat jako umytá Internet
Přiznejme si to. Koho z nás baví mytí oken. Už jste ale někdy přemýšleli nad tím pořídit si samočistící skla? Kromě toho, že vám odpadne pravidelné mytí, mají spoustu dalších výhod.

Je to pořád dokola. Celé dopoledne umýváte okna a za pár dnů vám na ně naprší a můžete prakticky začít znovu. Samočístící skla se umí doslova "sama" umýt. A mimo to mají celou řadu dalších výhod.

Nečistoty samy odtečou

Technologie skla je založena na tenké a pro člověka neviditelné vrstvě oxidu titaničitého, kterým je sklo potaženo. Oxid reaguje na UV paprsky denního světla a výsledkem chemické reakce je rozklad nečistot, bakterií a dalších usazenin na povrchu skla. Jakmile přijde sklo do kontaktu s vodou, veškeré nečistoty díky jednolitému filmu z povrchu skla odtečou a samotné sklo rychle uschne. Tento proces přispívá k výraznému usnadnění čištění. Za normálních okolností tak postačí k čistotě oken déšť nebo obyčejné postříkání hadicí.

Stejná životnost

Samočistící sklo se nejčastěji díky zmíněným vlastnostem používá u fasád, lodžií, výloh či rozměrných oken v rodinných domech, kde je vyšší riziko pravidelného znečištění. Při běžném užívání se neodře ani neopotřebuje, a tak nedojde-li k jejímu manuálnímu poškození, má stejnou životnost jako vlastní sklo.

Hlavní výhody

Unikátní vrstva samočistícího skla je odolná a nevyžaduje žádnou speciální údržbu. Citlivost na UV světlo je vysoká, a proto dochází k samočištění i v případech, kdy je zataženo a slunce se ukrývá za mraky. Horní vrstva rozloží silné organické znečištění. Když je sklo špinavé a déšť nepřichází, můžete ho úplně stejně umýt hadicí. Nečistoty zmizí a vy si budete užívat průzračný výhled.

Sklo neztrácí samočistící schopnost ani po delším čase. Zapomenout nelze ani na příspěvek k ochraně životního prostředí, protože nebudete tak často používat vodu a saponáty. Na leštění oken si také můžete pořídit speciálního robota, který tuto činnost zvládne za vás. Více o tomto pomocníkovi jsme psali zde.

Modrý nádech

Ale na druhou stranu má samočistící sklo i pár nevýhod. Tou nejvýraznější je cena, která je v porovnání s klasickým sklem o 20 až 25 % vyšší. Někomu může vadit, že sklo se samočistící vrstvou má sníženou propustnost světla a znatelnější zrcadlivost. Při pozorování z určitého úhlu má samočistící sklo mírně namodralý nádech. A i když vám odpadne časté mytí oken, velkého znečištění a některých šmouh se sklo samo nezbaví.

Takže občas budete muset vzít do ruky hadr a okna přeleštit. Nicméně pořád vám to zabere méně času než kompletní mytí oken. A tento ušetřený čas můžete investovat do mnohem zábavnějších činností.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve