Na domácí kompost s vermikompostérem

 Tipy a inspirace 
11. března 2018 09:29 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý má zahradu s běžným kompostem Pixabay
Co je kompost, všichni víme. Ale co je vermikompostér? A jak nám pomůže k domácímu kompostu? Čtěte dál a dozvíte se vše potřebné. Kvalitní kompost je totiž výborné hnojivo, které slouží k dobrému růstu našich zelených přátel na zahradě.

Ať se jedná o květiny, zeleninu, keříky či stromy. A stejně tak významný je kompost pro domácí rostliny. Pokud máte zahradu, patrně všichni likvidujete biologický odpad právě na kompostu. Ale co když bydlíte v panelovém domě nebo v bytečku bez zahrádky? A přitom chcete pěstovat pěkné rostliny a zbavovat se biologického odpadu?

Vermikompostér je řešení

Jde o malý domácí kompostér osazený žížalami, který se skládá ze tří částečně oddělených nádob. Do prostřední vkládáme biologický odpad. Do spodní odtéká přebytečná tekutina. Vrchní nádoba je rezervní a po čase, když se prostřední nádoba zaplní, do ní žížaly přelezou. V tu chvíli se kompost z prostřední nádoby využije a vrchní nádoba se přesune na prostřední místo a původně prostřední čeká na vhodnou chvíli.

Co lze kompostovat

Kompostovat lze veškerý bio odpad z kuchyně. Sáčky od čaje, slupky, ale i roličky od toaletního papíru, které navíc tvoří v zakládaném kompostu potřebné průduchy. Podobně jako ruličky nám poslouží papírové krabice od vajíček. Do vermikompostéru nepatří živočišný odpad, ten musí jít do popelnice. Jinak můžete vkládat opravdu ledacos. Je třeba hlídat správnou vlhkost a v případě potřeby dodat žížalám trochu vody, aby se netrápily.

Jak získat

Vermikompostér se dá zakoupit. V klasických obchodech je ale poměrně drahý. Stojí kolem dvou tisíc i více. Existují organizace, které pořádají různé ukázky ekologického života a které nabízejí k odprodeji i podomácku vyrobené vermikompostéry. Konečně existuje i varianta, že si vermikompostér vyrobíte sami. Stačí k tomu tři větší kyblíky od barvy i s víky, které vám možná zbyly po nějaké domácí práci nebo si je vyžádáte na stavbě.

Pokud nemáte ve svém okolí nikoho, kdo by vám kalifornské žížaly, které jsou vhodné pro provoz tohoto kompostéru, věnoval, budete si je muset pro začátek koupit. Stojí asi 1 000 korun. Budete-li ale hledat, jistě najdete inzeráty s nižší cenou. Existuje dokonce stránka s mapou, kde si lidé žížaly poskytují zcela zdarma.

Výsledky

Výsledkem bude redukce domácího odpadu o 30 – 40 %. Získáte kvalitní hnojivo pro své rostliny. Ušetříte životní prostředí. Budete mít dobrý pocit, že jste udělali něco pro naši planetu. A máte-li už vermikompostér v provozu, můžete se zajímat o to, jak ještě jinak podpořit rostliny v bytě. V článku zde najdete zajímavé informace o tom, jak je zabezpečit, když jedete pryč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve