Jak opravit starý dřevěný nebo drátěný plot

 Rekonstrukce 
13. června 2021 16:26 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rozbitý plot si můžete opravit Pixabay
Ani sebehezčí dům nebude vypadat perfektně, když plot kolem něj bude polorozpadlý. Kromě toho, že rozbitý plot působí nevzhledně, také tím nahráváte zlodějům. Přitom opravit plot zvládnete i sami, pokud jste alespoň trochu šikovní.

Je jedno, zda máte plot dřevěný, nebo z pletiva, v obou případech není na věky. Jestli už má váš plot nejlepší léta za sebou, pusťte se do jeho opravy. Oprava vás totiž vyjde rozhodně levněji než pořízení zcela nového oplocení.

Jak opravit starý dřevěný plot

Dřevěné ploty vypadají velmi přirozeně, v našich podmínkách se nejvíce používá dřevo smrkové, borovicové a modřínové. Většinou lidé ošetřují dřevěné ploty lazurovacím lakem. Díky němu vynikne struktura dřeva a hlavně je možné nátěr kdykoliv obnovit, aniž byste museli odstraňovat předchozí vrstvy. Ale ani pokud máte plot natřený barvou, nemusíte zoufat. Jen vám odstranění barvy zabere nějaký ten čas navíc.

Nejčastější důvody k renovaci dřevěného plotu

  • oloupaný nátěr
  • uvolněné laťky z nosné konstrukce
  • uhnilé dřevěné části
  • ošuntělá či rezavá kovová konstrukce

Co budete potřebovat

  • barvu na kov
  • barvu na dřevo
  • úhlovou brusku nebo páčidlo
  • smirkový papír nebo ocelový kartáč
  • vrtačku a aku vrtačku
  • vratové šrouby s podložkou a matkou

Jak na to

Nejlepší je opravit plot pěkně od základu. Pomocí úhlové brusky odřežte rezavé šroubky či hřebíky, nebo odstraňte plotové latě páčidlem. Záleží na typu připevnění a na materiálu konstrukce. Je-li dřevěná, nechte si od odborníka vyrobit nové kůly, nebo použijte vaše šikovné kutilské ruce a stlučte si novou plotovou konstrukci. Pokud je kovová, obruste bruskou rez, nečistoty a starý nátěr. Pomoct si můžete ocelovým kartáčem nebo smirkovým papírem.

Laťky, z nichž budete nový plot sbíjet (tzv. plotovky), buď upravte také zbroušením povrchu, nebo si sežeňte v hobbymarketech či u truhláře nové. V obou případech je nezapomeňte naimpregnovat venkovním nátěrem proti dřevokazným houbám, plísním a jinému hmyzu. Po zaschnutí impregnátu můžete dřevo válečkem či štětkou natřít. Obvykle se aplikují 2 až 3 vrstvy, samozřejmě ale záleží na typu zvolené barvy. Barvou natřete také konstrukci. Pokud je dřevěná, může být barva stejná, případně stejný typ v jiné barvě. Pokud je kovová, kupte speciální nátěr na kov.

Jakmile zaschne poslední nátěrová vrstva, můžete se pustit do instalace plotovek na připravenou konstrukci. Začněte od kraje, pečlivě měřte mezery mezi jednotlivými laťkami, ať jsou stejné, a před přibitím nebo přišroubováním zkontrolujte každou laťku vodováhou.

Budete-li plotovky šroubovat na kovovou konstrukci, předvrtejte si otvory v dřevěných laťkách ve stejné výšce. Vhodné šrouby (ideálně vratové s podložkami a matkami) aku vrtačkou dotáhněte.

Jak opravit starý drátěný plot

Mnoho lidí si pozemek oplocuje drátěným plotem. Vyjde to totiž podstatně levněji než pořízení plotu dřevěného. Jenže plot časem začne rezivět a vyžaduje renovaci.

Co budete potřebovat

  • barvu na kov
  • štětec nebo váleček
  • elektrickou brusku nebo smirkový papír
  • drátěný kartáč
  • odmašťovadlo
  • odrezovač

Jak na to

Rezavý a loupající se starý drátěný plot bude potřeba znovu natřít. Nejdříve je ale potřeba stávající plot očistit. K tomu využijte elektrickou brusku nebo smirkový papír a drátěný kartáč. Protože povrch musí být čistý, suchý, nemastný a zbavený i nejjemnějšího prachu, po pečlivém obroušení jej ještě důkladně otřete (nebo například ofoukněte silným proudem vzduchu) a odmastěte lihem nebo speciálním přípravkem s alkoholem. Na hodně uhnívající plot můžete využít tzv. odrezovače.

Jakmile bude povrchová úprava hotová, pusťte se do natírání. Můžete zvolit nejprve antikorozní barvu, na kterou nanesete dvě vrstvy barvy, nebo použijete barvu 2 v 1 či 3 v 1. Tyto speciální přípravky obsahují antikorozní pigmenty. I jimi musíte drátěný plot natřít minimálně dvakrát, ideálně vícekrát, ale vyhnete se používání a výběru dvou různých barev. O tom, na co se zaměřit při výběru nového plotu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008