Laminátové plovoucí podlahy zvládnete položit i sami. Vyvarujte se ale častých chyb

 Rekonstrukce 
13. ledna 2021 16:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Laminátová podlaha má hodně příznivců Pixabay
Mezi nejčastěji pokládané podlahové krytiny patří laminátové plovoucí podlahy. Už dávno nepokulhávají svým vzhledem za ostatními. Za jejich největší výhodu lze považovat skvělý poměr kvality a ceny. Navíc si je zvládnete položit i sami. Přesto je třeba vědět, na co si při pokládce dát pozor.

Když se před lety na trh dostaly první laminátové podlahy, rozhodně u nich nemohla být řeč o nějakém zajímavém designu. Dnes už ale jsou laminátové podlahy někde jinde a ty kvalitní ani na první pohled nerozeznáte od podlah dřevěných. Bez problémů seženete nejrůznější dekory (imitující například dřevěnou podlahu či keramickou dlažbu) a pokud chcete, i protiskluzovou úpravu.

Výhody a nevýhody

Je jasné, že žádný materiál není bez chyby a i laminátová podlaha má svá plus i minus. Je třeba vše důkladně zvážit, jen tak se rozhodnete opravdu objektivně.

Výhody

  • Jak už bylo řečeno, u laminátových podlah je dobrý poměr kvality a ceny. Lamino patří k levnějším typům podlah, přitom může vypadat podobně jako třeba vinylová nebo dřevěná podlaha.
  • Plusem je i rychlá pokládka, nic se nemusí lepit k podkladu. Jednotlivé dílce do sebe jen zaklapáváte.
  • Pokud se k podlaze chováte šetrně, vydrží vám opravdu dlouho. Dobře odolává skvrnám i oděru, vyznačuje se také dobrou stálostí barev.
  • Laminátová podlaha je antistatická a antialergická.
  • Snadno se udržuje, stačí ji zamést či vysát, případně setřít vlhkým mopem.
  • Podlaha z lamina není příliš silná a dobře vede teplo. Dobře se proto hodí na teplovodní i elektrické podlahové vytápění.
  • Další výhodou je velký výběr dekorů od dřeva přes keramickou dlažbu až po imitaci přírodního kamene.

Nevýhody

  • Laminátové podlahy jsou studenější a tvrdší než dřevo, koberec či vinyl. Bývají také hlučnější, což můžete zčásti eliminovat pokládkou na vhodnou odhlučňovací podložku.
  • Lamino je sice docela odolné, ale pád těžkého předmětu jej může zničit. Na rozdíl od dřeva ale lamino nejde brousit a znovu natřít. Pokud je to potřeba, budete muset podlahu rozebrat a poškozený dílec vyměnit za nový.

Na co nezapomenout při pokládce

Pokládku zvládnete i sami, přesto je třeba dodržet určitá pravidla a dát si pozor na pár věcí.

  • Koupené zboží překontrolujte, nezapomeňte se zaměřit i na zámky sloužící ke spojení lamel. Lamely nesmějí být poškrábané či jinak poškozené.
  • Před pokládkou nechejte lamely aklimatizovat v místnosti, ve které bude podlaha položena, a to alespoň 48 hodin při teplotě vyšší než 17 °C. Pokud je teplota nižší, musíme zvýšit i dobu aklimatizace.
  • Mějte na paměti, že do vlhkých místností (koupelny či WC) se běžný laminát moc nehodí. Pokud se podlaha namočí, podmáčí nebo navlhne, může se začít deformovat. Do vlhkých prostor proto volte laminátové plovoucí podlahy s voděodolným jádrem a zámkovým spojem.
  • Před pokládkou se ujistěte, že máte rovný podklad. Případné nerovnosti, trhliny či praskliny vyrovnejte pomocí stěrkovací hmoty, kterou nechejte důkladně vyschnout.
  • Pod samotný laminát nejdříve položte tzv. parozábranu (fólie zabraňující prosáknutí a proniknutí vlhkost) a akustickou podložku (tlumí kročejový hluk). Fólie se pokládá na podklad v pásech.
  • Při pokládce musíte dodržet tzv. dilatační spáry. Dilatační spára musí být vzdálená minimálně 8 mm od objektu. Tato spára je velmi důležitá pro následné roztahování nebo smršťování dřeva. Jednou z chyb, které se mnoho lidí dopouští, je vzdálenost mezi laminátem a objektem. Pokud je dilatační spára menší, laminátové desky se mohou roztáhnout a poničit. O  tom, jak o plovoucí podlahu správně pečovat, jsme psali zde.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod