Jak přemalovat kuchyňské skříňky, aby vaše kuchyň získala zcela nový vzhled za pár korun

 Rekonstrukce 
11. října 2020 10:44 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nová barva dodá staré kuchyni šmrnc Depositphotos
Výměna kuchyňské linky je finančně náročná. Ale pokud toužíte po změně, uspořádání kuchyně vám vyhovuje a skříňky jsou v pořádku, můžete linku snadno renovovat sami.

Není totiž nic snadnějšího, než skříňky kuchyňské linky přelakovat nebo přemalovat a vtisknout tak kuchyni zcela nový vzhled. Jak na to?

Jak přemalovat kuchyňské skříňky

Základní otázka zní, zda můžete novou barvu natřít přes tu starou. A odpověď je ano, ale za jistých podmínek. Většina speciálních barev na nábytek je vhodná pro všechny dřevěné a akrylové povrchy skříněk.

Abyste si ale vše zjednodušili a nemuseli ani dvířka od skříněk sundávat, přelepte jen panty a madla krycí páskou, aby se vám skříňky natíraly pohodlněji.

Všechny povrchy, které chcete natírat, nejprve pořádně odmastěte. To je velmi důležité. Poté starý povrch skříněk upravte brusným papírem, tedy šmirglem. Nová barva tak bude lépe držet. Ošmirglované plochy setřete vlhkým hadrem, abyste je zbavili prachu.

Pokud nechcete, aby pod novou barvou prosvítala struktura dřeva, použijte před samotnou barvou ještě základní nátěr. Ty se ale obvykle používají na nelakované dřevo. Takže pokud vaše skříňky byly původně lakované, musíte brusným papírem všechen lak odstranit.

Jaké barvy použít

To záleží na povrchu skříněk a požadovaném provedení. Na laminátech je nejbezpečnější možností použít speciální víceúčelovou barvu. Vybrat si můžete i barvy, které budou fungovat na lakovaných površích.

Pro kuchyň je také dobré použít voděodolné barvy. Pokud svoji kuchyňskou linku chcete přetřít nějakou plnou barvou, pak klidně můžete zvolit typické venkovní voděodolné barvy na dřevo. V kuchyni, kde je přeci jen vlhko, se rozhodně osvědčí.

Pokud chcete skříňky natřít lazurou, aby pod ní prosvítala původní struktura dřeva, musíte brusným papírem dokonale odstranit původní barvu. Pokud je kuchyňská linka původně lakovaná, pak platí totéž. Lak lze ale odstranit i pomocí čističe laku. Proceduru s čističem opakujte tak dlouho, dokud nebude všechen lak pryč. Pak můžete skříňky pohodlně natřít lazurou.

Pokud budete skříňky natírat barvou, počítejte s tím, že budete muset aplikovat dva nátěry. Ten první nechte schnout 24 hodin a pak skříňky natřete druhým nátěrem. Uvidíte, jak vaše stará kuchyňská linka dokonale ožije. Dále čtěte: Jak poznáte, že je postelová matrace již opotřebovaná a je správný čas ji vyměnit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve