Kontejnerové bydlení je v kurzu. Nepodceňte ale izolaci, ať vám dům po čase nezreziví

 Rekonstrukce 
05. srpna 2020 08:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kontejnerové domy jsou hodně v oblibě Pixabay
Ceny nemovitostí jsou v mnoha oblastech České republiky doslova astronomické, což nahrává různým alternativám. Hodně v módě jsou například kontejnerové domy. Pokud se však pro ně rozhodnete, měli byste znát nejen výhody těchto staveb, ale i nevýhody.

Postavit si krásný zděný dům či dřevostavbu podle svých představ může být pro někoho nesplnitelný sen. Ale ani pokud nedisponujete tučným bankovním kontem, nemusíte se snu o vlastním domě vzdát. Řešením může být takzvaný kontejnerový dům.

Stavby z vyřazených lodních kontejnerů jsou v posledních letech v kurzu a těší se stále větší oblibě. Důvodů je hned několik.

Nízká pořizovací cena

Jeden použitý kontejner stojí od 40 do 60 tisíc korun, za hrubou stavbu tak dáte jen několik set tisíc korun. Když ošklivý kontejner obložíte dřevem, nikdo ani na první pohled nepozná, zda jde o dřevostavbu či kontejnery. Oproti zděnému domu nebo dřevostavbě můžete ušetřit až desítky procent z ceny. Ještě více ušetříte, když se do výstavby kontejnerového bydlení pustíte svépomocí. Pokud se ale na to necítíte, lze vše svěřit firmě.

Rychlá výstavba

Pokud chcete bydlet rychle, je pro vás kontejnerový dům ideální volbou. Stavbu je totiž možné zvládnout do šesti až osmi týdnů, což v případě zděného domu v žádném případě nehrozí.

Oceníte také variabilitu a platí, že čím více kontejnerů použijete, tím níž dostanete cenu za metr čtvereční. Nejmenší kontejner přetavíte na solidní bydlení za zhruba půl milionu korun. Když ale použijete více kontejnerů, mnoho fixních nákladů se rozloží do větší plochy a výsledná cena za metr čtvereční tak půjde významně dolů.

Variabilní řešení

Musíte si ujasnit, jak velký obytný prostor chcete získat. Podle toho se totiž bude odvíjet počet potřebných kontejnerů.

Jeden kontejner

Kontejner můžete pořídit šestimetrový nebo dvanáctimetrový. Maximálně tak získáte plochu do 20 m², což stačí, pokud bydlení budete využívat jako chatu.

Dva kontejnery

Pokud žijete sami nebo jste důchodci, postačí vám bydlení vytvořené ze dvou kontejnerů. Ale pokud dva kontejnery odsunete od sebe, můžete tím získat plochu domu až 90 m², což stačí i pro čtyřčlennou rodinu.

Tři kontejnery

S třemi kontejnery už vykouzlíte i patrový domek s terasou. Můžete získat obytnou plochu až 100 m², což je už pro rodinu docela slušný prostor.

Čtyři kontejnery

Pokud jste početnější rodina nebo jen milujete větší prostor, můžete si vytvořit bydlení ze čtyř kontejnerů. I bez odsunutí získáte se čtyřmi kontejnery plochu až 120 m².

I kontejnery mají svá slabá místa

Než se ale pro kontejnerové bydlení definitivně rozhodnete, je dobré se seznámit i se slabinami tohoto typu bydlení. Ta největší se projeví při nekvalitní izolaci. Jestli si nenecháte kontejnery izolovat odborně a kvalitně, může začít v důsledku vlivu špatného rosného bodu celá stavba korodovat.

Pokud nestavíte z nových kontejnerů, je třeba počítat s tím, že bude nutné kompletně vyměnit podlahy. A na rozdíl od mobilheimů u kontejnerových staveb potřebujete stavební povolení. Dobrou zprávou ale je, že i na kontejnerové bydlení u nás získáte hypotéku bez nutnosti ručit jinou nemovitostí.

Myslete také na to, že kontejnerové domy vyžadují vhodné pozemky. Ideální jsou rovné parcely a důležitá je i dobrá přístupová cesta. Kontejnery vám totiž přiveze kamion a musí se mít jak na pozemek dostat. Jinak se můžete myšlenky na tento typ domu rovnou vzdát.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod