Výběr izolace. Jiná je třeba, když jde o teplo, jiná se hodí do vlhka

 Rekonstrukce 
06. října 2020 07:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobrá izolace je základ Depositphotos
Snad každý vlastník rodinného domu se snaží o snížení nákladů za vytápění a zvýšení tepelné izolace. Výběr správného izolačního materiálu ale musíte dobře zvážit. Je totiž rozdíl, zda chcete izolací zvýšit teplo, nebo vám jde spíše o akustiku. Roli hraje i zatížení izolace a pokud hodláte dát izolaci do vlhkého prostředí, má to rovněž svá specifika.

Zateplovací systémy doznaly v čase obrovských změn. Dříve například stavitelé izolovali pomocí sena a slámy. Jenže tyto materiály nebyly zcela ideální. Seno časem výrazně sléhalo, bylo náchylné na vlhnutí, na vzplanutí a ideálním bydlištěm hmyzu a hlodavců. Dnes už máte na výběr z moderních materiálů. Musíte ale vědět, k jakému účelu chcete izolaci použít.

Úniky tepla

Pokud chcete vyřešit problém s unikajícím teplem, sáhněte po tepelně izolačním materiálu. Jde například o minerální vatu či pěnový polystyren. Výborné tepelné vlastnosti mají tzv. "šedé" polystyreny, které se používají na fasády, ploché střechy a do podlah, kde je požadován maximální účinek na minimálním prostoru. Z minerálních izolací jsou potom hodně účinné super husté skelné vaty.

Když jde o akustiku

Hluk kolem nás se neustále zvyšuje. Pokud si chcete doma zajistit více klidu, můžete zvolit izolaci z minerálních vláken. Z polystyrenů fungují na akustiku jen některé typy. Například speciální podlahové elastifikované polystyreny.

Požární bezpečnost

Jestliže se sháníte po izolaci, která splní požadavky na požární bezpečnost, je dobré zvolit minerální izolace, zvláště pak husté čedičové vaty. V některých případech se dá použít kombinace pěnového polystyrenu (EPS) a vaty, například u ploché střechy.

I zatížení hraje roli

Do podlah se dá použít pěnový polystyren, ale i minerální vata (speciální tvrzená skelná i čedičová). Pro větší zatížení je vhodnější expandovaný polystyren s vyššími čísly (EPS 100 a více), pro extrémní zatížení polystyren extrudovaný. 

Vlhké prostředí

Ve většině případů se používá speciální perimetrický polystyren (růžový). Při velké vlhkosti a tlaku na izolaci lze sáhnout po extrudovaném polystyrenu, který má nasákavost nejmenší. Minerální vata ani obyčejný pěnový polystyren použít nelze, a to ani šedý. A pokud potřebujete zaizolovat špatně přístupná místa, zajímejte se o takzvanou foukanou izolaci, o které jsme blíže psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod