Renovace radiátorů. Jak připravit povrch a jakou barvu vybrat

 Rekonstrukce 
23. dubna 2021 10:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Puvodně starým radiátorům můžete dát nový netradiční styl Depositphotos
Radiátory, jsou kovová topná tělesa, která musíte chránit nátěrem před korozí. Vhodné je používat nátěrové hmoty, které velmi dobře odolávají vysokým teplotám. Znamená to, že za vyšších teplot zůstane barva pružná a reaguje na roztažnost podkladu, aniž by praskala.

Na radiátory se používají barvy, které zachovají odstín dlouhou dobu. I tak je potřeba po čase nátěr obnovit. Některé starší radiátory již vyžadují komplexní renovaci nátěru, prosté přetření již nestačí. Nátěr by měl nejen chránit radiátor před korozí, ale zároveň plní estetickou funkci, protože díky němu radiátor vypadá dobře a snadněji zapadne do interiéru. 

První zásada

Radiátory natírejte zásadně, když jsou vychladlé. Proto není k renovaci vhodné přistupovat v období, kdy je třeba topit. Zároveň je potřeba při práci větrat, protože barva je před vyschnutím cítit. Na teplém radiátoru by barva vyschla velmi rychle, což je nežádoucí.

Je nutné zvážit, kdy můžete bez větších problémů radiátor odpojit a natřít naprosto dokonale ze všech stran. Pokud chcete radiátory odmontovat, je třeba uzavřít kromě ventilu na přívodu také ventil na zpátečce odtoku teplonosného média z radiátoru do zpáteční větve rozvodu. Pokud vám u topné soustavy tento ventil chybí, je třeba natřít radiátor přímo na stěně. Odpojení radiátorů je ale ideální, protože můžete barvu nanášet i nástřikem, sprejem, anebo vzduchovou stříkací pistolí. V opačném případě použijte štětec a malý váleček.

Příprava povrchu

Příprava povrchu, který budete natírat, je důležitá u jakýchkoliv nátěrů. Zásadní rozdíl je, pokud chcete pouze přetřít starý nátěr, nebo celkově renovovat. Při komplexní renovaci je nutné odstranit původní nátěry a korozi. Na to potřebujete ocelový kartáč, nejlépe nasazený na vrtačku. Při přetření stačí přebroušení brusným papírem a odmaštění povrchu. Odmaštění je samozřejmé i při kompletní renovaci radiátoru.

Základový nátěr

Při odmaštění a očištění povrchu radiátorů při komplexní renovaci je vhodné nejprve aplikovat základový nátěr. Používá se k tomu základová syntetická antikorozní barva, ale prodávají se také barvy, které obsahují základovou i finální složku, která se po nátěru na povrchu rozvrství. Těmto barvám se říká jednošichtové. Kvalitní jsou vodou rozpustné polyuretanové barvy. Pokud radiátor pouze přetřete udržovacím nátěrem, je třeba použít stejný materiál, kterým byly radiátory dříve natřeny.

Vrchní nátěr radiátoru

Pokud nemáte radiátor rezavý a chcete aplikovat pouze vrchní nátěr na ten původní, který se neodlupuje, máte vyhráno. Radiátor pouze přebrousíte smirkovým papírem, očistíte a odmastíte. V případě syntetických barev musíte počítat s určitou dobou na vyzrání nátěru a je také potřeba větrat. Vodou ředitelné nátěry zasychají rychle a bez zápachu. Teplota v prostoru, kde budete radiátory natírat, by neměla klesnout pod 10 stupňů Celsia. Dále čtěte: Kobereček oživí domov barvami a vzory.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47