Při natírání hraje velkou roli správná volba štětce. Rozhoduje tvar i materiál

 Rekonstrukce 
16. února 2021 16:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý typ štětce zvládá jiný nátěr Depositphotos
Chystáte se doma něco natřít a chybí vám štětec? Možná budete v hobby marketu zaskočeni tím, kolik druhů štětců a štětek existuje. Jsou různě tvarované a také z rozličných materiálů. Poradíme, jak se v nich vyznat.

Při výběru vhodného štětce je třeba v prvé řadě vzít v úvahu to, k čemu ho budete potřebovat. Jiné náčiní se vám bude hodit při natírání velkých ploch, jiné při natírání detailů. Zohlednit je ale třeba i další aspekty.

Přírodní vs. umělá vlákna

Štětec může mít buď umělá, nebo přírodní vlákna. Když si nejste jistí, sáhněte vždy po tom z přírodních vláken, protože s ním nikdy nešlápnete vedle. Pokud se o něj budete dobře starat, vydrží vám i desítky let. Nevypadávají z něj štětiny tak často jako ze štětců z umělých vláken a hlavně jej budete moci využít na všechny možné typy nátěrů.

Štětce s umělými vlákny už tak multifunkční nejsou, není je například vhodné používat při aplikaci syntetických barev či různých odstraňovačů. Tyto látky mohu umělé štětce nenávratně poničit. Pokud se chystáte používat barvy ředitelné vodou, můžete po štětci s umělými vlákny bez obav sáhnout.

Existují také univerzální štětce, které v sobě kombinují oba druhy štětin. S nimi se pak můžete rovněž pustit do jakéhokoliv nátěru.

Plochý, nebo kulatý?

Ne nadarmo mají štětce různé tvary. I na to je třeba dát při nákupu pozor. Nejčastěji lidé sahají po plochých štětcích, ale i kulaté mají své uplatnění.

Plochý štětec patří k nejčastějším malířským pomůckám. Snadno se s ním roztírají barvy a hodí se ve chvílích, kdy potřebujete vést přesné a plynulé tahy. Navíc máte vždy přehled o tom, kolik barvy naberete. Využijete je při natírání rychleschnoucími, vodou ředitelnými barvami. Výborně se uplatní při natírání velkých a rovných ploch. Zejména laky musíte rozetřít co nejrovnoměrněji, protože v opačném případě vytvoří nepěkné šmouhy.

Pokud si potřebujete vyhrát s detaily, vyberte si k práci kulatý nebo oválný štětec. Spolehlivě v sobě udrží barvu nebo lak a usnadní kresbu tenkých linií. Hodí se také na oblé či menší povrchy a lépe s nimi rozetřete syntetické, pomalu schnoucí barvy.

Ideální je, když si pořídíte více druhů štětců, budete pak mít po ruce vždy ten správný. O tom, jak zvládnout výmalbu bytu na jedničku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008