Zařiďte si domácí kancelář. Základem je kvalitní židle

 Interier 
17. ledna 2021 17:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvůli špatné židli si koledujete o problémy se zády Depositphotos
Práce z domu se za poslední měsíce stala běžnou záležitostí. Proto byste ale neměli zanedbávat vaše záda a pořídit jim kvalitní židli. Čím se při nákupu řídit?

Asi není v silách každého zařídit si doma opravdu kvalitní kancelářský koutek se vším, co k tomu patří. Nicméně tím nejdůležitějším vybavením je kvalitní stůl a židle. Vše ostatní se dá nějakým způsobem vyřešit improvizací. Židle je však středem všeho, a proto se na ní nevyplatí šetřit. 

Židle nebo křeslo

Dříve, než se rozhodnete nakoupit židli, ujasněte si, zda chcete kancelářskou židli nebo kancelářské křeslo. Rozdil je v jejich konstrukci. Zatímco kancelářské židle mají více možnosti nastavení, jsou lehčí a prodyšnější, kancelářská křesla bývají mohutnější, mívají širší a masivnější opěrnou část, ale obvykle nemají mnoho možností nastavení.

Doba sezení a váha

Před koupí židle si také ujasněte, jak dlouho na ní hodláte denně sedět. Na straně jedné jsou židle, které jsou určené pro krátkodobé sezení, a na straně druhé ergonomické židle vhodné pro celodenní práci vsedě. Nezapomeňte se také občas protáhnout. Pomohou vám jednoduché cviky, které zvládnete i v kanceláři. Více jsme psali zde. Před koupí si také zkontrolujte, jakou výrobce uvádí nosnost židle. V průměru by měla být konstruována pro váhu do 110 kg, ale na trhu se dají sehnat i židle s vyšší nosností.

Čím variabilnější, tím lepší 

Aby byla židle co nejpohodlnější, měla by vám nabídnout co nejrozmanitější nastavení, a to nejenom výšky. Nastavitelný by měl být sedák, a to nejenom nahoru či dolů, ale také jeho sklon či hloubka. Opěrák zad by měl být správně tvarovaný, vyrobený z vhodného čalounění a především by měl být pohodlný. Ideální je, pokud má nastavitelnou bederní opěrku, díky které bude opěrná část kopírovat tvar vaší páteře. Věnujte pozornost tvaru sedáku, který by měl být co nejvíce přizpůsoben lidskému posedu. Pokud má židle područky, neměly by vám vadit při pohybu. Existují také zdravotní židle, jejichž sedák je upevněn na speciálním pohyblivém péru, které nutí zapojovat při sezení různé druhy svalů.

Materiál

To, co byste neměli opomenout, je kvalita potahu. Ten by měl být na dotek příjemný a především by se měl dát snadno očistit. Ideální je, aby opěrka zad byla ze síťoviny, která je prodyšná a zabraňuje pocení. 

Nastavení židle

Můžete mít sebelepší i sebedražší židli, ale pokud si ji špatně nastavíte, budete si vaše záda ničit stále dál.

Správná poloha

  • Lokty: Ruce položte na klávesnici a posouvejte křeslo nahoru nebo dolů, dokud lokty nesvírají úhel 90 stupňů.
  • Záda: Dolní část zad se musí opírat o opěradlo. Nebojte se použít malý polštářek, kterým si můžete podložit bedra. Tím zabráníte prohnutí zad, přestože budete unavení.
  • Oči: Pokud se posadíte, váš zrak by měl přímo směřovat do monitoru počítače.  Jestliže tomu tak není, přizpůsobte tomu výšku vašeho monitoru.
  • Stehna: Zkontrolujte, zda si můžete dát prsty rukou pod stehna, podél vnějšího okraje židle, pokud je to příliš těsné, je potřeba vyvýšit nohy společně s opěrkou.
  • Lýtka: Posaďte se co nejvíce dozadu a zkuste si dát mezi lýtka a židli pěst. Pokud to nejde, opěrka židle je příliš daleko, měli byste použít bederní opěrku.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47