Větrání je extrémně důležité. Pokud budete větrat správně, váš rozpočet to nezruinuje

 Interier 
01. prosince 2020 10:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Minimálně třikrát denně je potřeba v interiéru obměnit vzduch Pixabay
Větrat se musí za každého ročního období. A to včetně zimy. Jak to však udělat tak, abyste neměli ani v mrazech zimu a přitom opravdu kvalitně vyvětrali? Poradíme vám.

Ptáte se, proč bychom měli vůbec větrat? Výměna vzduchu v místnostech bytů a domů je důležitá. Každá dospělá osoba, která se zdržuje v bytě nebo domě, vygeneruje dýcháním až 3 litry vody denně ve formě par. A pokud k tomu přidáte sušení mokrého prádla, výpary od vaření, pak zjistíte, že se vám v interiéru zdržuje opravdu hodně velké množství vlhkosti. A právě v boji proti ní je nejlepší větrání. V opačném případě hrozí, že se vám v místnostech může objevit plíseň, o což určitě nikdo nestojí, nemluvě o tom, jak moc je zdraví škodlivá. Proto je nutné několikrát denně dokořán otevřít okna a nechat v místnostech vyměnit vzduch. Ale podstatné je, abyste to dělali správně. Zvláště v zimě.

Od únavy k dýchacím potížím

Důležité u větrání je to, že si domů vpustíte kyslík a odvedete oxid uhličitý. Ten zhoršuje soustředění a způsobuje zdravotní potíže. Zvýšené množství oxidu uhličitého může totiž navodit nemalé problémy. Jednak bývá člověk více ospalý, hůře se koncentruje a u některých lidí dokonce vyvolává bolesti hlavy, nespavost a může to gradovat až nevolností. Vyšší koncentrace mohou způsobit i potíže s dýcháním.

Žádné vyšší účty za teplo

Možná, že se větrání během zimních měsíců vyhýbáte kvůli ztrátě tepla a vysokým účtů za něj. Ale nemusíte se toho nijak obávat. Stačí, abyste se řídili pravidlem, že větrat se má krátce, ale intenzivně.

Okna dokořán

Chcete-li se opravdu vyhnout velkým tepelným ztrátám, větrejte několikrát denně, ale v kratších intervalech. Všechna okna v bytě otevřete dokořán, alespoň třikrát denně, počkejte pár minut a pak je zase všechna zavřete. Tímto způsobem zajistíte, že se vzduch uvnitř domu rychle vymění a z interiéru odejde nahromaděná vlhkost. Navíc díky krátké době nestihne podlaha a ani nábytek či strop vychladnout. Doma budete mít příjemný vzduch, ale přitom teplo. Intenzitu větrání přizpůsobte okolnostem. Čím je venku chladněji, tím kratší doba stačí. V zimě je to asi pět minut, při mrazech třeba jen tři minuty.

Ventilace nechejte zavřené

Možná se vám může zdát, že stejnou službu vám udělá obyčejná ventilačka. Ale není to tak. Tento typ "větrání" byste měli používat jenom tehdy, když je venku teplo. V zimě je právě ventilačka tím největším žroutem vašeho tepla a tedy i peněz. Nejlepší je opravdu krátké, ale intenzivní větrání. Při zavírání oken ještě zkontrolujte kličku, zda je opravdu ve správné poloze. Případně si okno můžete seřídit i sami. Jak na to, jsme psali zde. Jakákoliv netěsnost totiž, a platí to i o ventilaci nebo mikroventilaci, snižuje izolační vlastnosti oken. A tím se také zvyšují náklady za teplo, ale mohou se také objevit problémy s vnitřní vlhkostí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod