Čištění krok za krokem. Promočenou matraci vyčistíte od skvrn a zápachu několika metodami

 Interier 
11. listopadu 2020 10:50 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Skvrny na matraci jsou nehygienické a zapáchají Depositphotos
Už delší dobu se vašemu dítěti nestala v noci žádná nehoda, ale ouha, z ničeho nic se probudí celé počůrané. To je naprosto v pořádku, na občasné počůrání mají děti nárok zhruba do pěti let. Co ale s počůranou matrací? Jak ji vyčistit od nepříjemného zápachu?

Podařilo se vám odložit pleny a vaše dítě se již přes rok v noci nepočůralo. Může se však stát, že má dítě příliš živý sen, nastydne nebo prochází stresovou situací a nehoda je na světě. I když to ze zdravotního hlediska nemusí nic znamenat, určitý problém tu stejně je. A tím je matrace, která zapáchá močí.

Zpočátku se vám to může jevit jako neřešitelná situace, jelikož dovnitř matrace se ani tím nejlepším hadrem nemůžete dostat a prolít ji vodou zkrátka v domácích podmínkách nejde. Nehledě na to, že by ani za tři dny pořádně neuschla. Jsou tu ale jiné způsoby, které vám pomohou skvrnu důkladně vyčistit.

Prevence jako první volba

Myslete na to, že i naprosto zdravé dítě se může jednou za čas v noci počůrat. Z tohoho důvodu je dobré opatřit lůžko chráničem matrace, který nepropustí žádnou tekutinu. I když se vašemu dítěti žádná noční nehoda nepřihodí, pořád máte funkční chránič, který můžete kdykoliv sejmout a vyprat i od jiných skvrn. Například od potu, pití, krve či zvratků. Chránič matrace se zkrátka hodí na každé lůžko.

TIP: Chráničem opatřete i svou postel. Určitě se vám už někdy stalo, že k vám dítě v noci přiběhlo, že bude spát s vámi. To pak ani ten nejdražší chránič matrace nepomůže, když bude pod prostěradlem na posteli v dětském pokojíčku. Co stojí za nočním pomočováním, jsme psali zde.

Čištění krok za krokem

Pokud jste skvrnu objevili bezprostředně po jejím vzniku, máte napůl vyhráno. Čerstvé skvrny se čistí samozřejmě snadněji, než ty staré zaschlé. Nejprve svlékněte z matrace snímatelný povlak (pokud jím vaš matrace disponuje) a poté vezměte papírové utěrky a vysajte s nimi co nejvíce moči. Skvrnu vysoušejte pouze přikládáním, nikoliv tlačením. Mohli byste zatlačit moč hlouběji do matrace, což je to poslední, co byste si přáli. Povlak s prostěradlem hoďte do pračky.

Pozor na přemokření

Poté se hned vrhněte na čištění jádra matrace, ale dejte si velký pozor, abyste ji nepřemokřili. Matrace k tomu nejsou uzpůsobené. Hlavně se to týká paměťové pěny, která namočení nese velmi těžko. Jádro můžete vyčistit několika metodami.

Zázračná soda

Jedlá soda má v domácnosti nezastupitelné místo. Vyčistit se s ní dá snad cokoliv od ledničky přes oblečení až po wc. Ani čištění skvrny od moči na matraci není výjimkou. Budete potřebovat větší množství sody, kterou rovnoměrně posypte potřísněné místo a nechte alespoň půl hodiny působit. Za tu dobu do sebe natáhne veškerý zápach a vlhkost. Poté už jen všechnu sodu vyluxujte vysavačem a nechte matraci doschnout.

Domácí čistič z peroxidu

Podívejte se do domácí lékárničky a když najdete peroxid vodíku, máte vyhráno. Smíchejte 240 mililitrů peroxidu, 3 lžíce jedlé sody a dvě kapky jaru. Naneste na skvrnu a bez drhnutí nechte uschnout. Pokud skvrna nezmizí, zkuste 3 lžíce pracího prášku bez bělidla, lžíci vody a míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Pěnu pak naneste a nechte půl hodiny působit. Zaschlé zbytky seškrábněte a vyluxujte.

Jak na zaschlé skvrny

Staré skvrny nejlépe vyčistíte čpavkem a octem. Na skvrnu nejprve nakapejte koncentrovaný čpavek a poté proklepávejte kartáčkem na zuby. Čistým vlhkým hadrem poté očistěte zbytky čpavku. Nakonec lehce přihřejte ocet a naneste jej houbičkou na postižené místo: Jemně vmasírujte a následně opláchněte hadříkem namočeným v čisté vodě.

Solný roztok

Pokud nemáte doma k dispozici čpavek, můžete zkusit i solný roztok. Do půl litru vody nasypte hrst soli a nechte rozpustit. Poté do roztoku namočte houbičku na nádobí a potírejte jím zaschlou skvrnu. Nechte působit opět alespoň půl hodiny, ale klidně i déle. Na závěr houbičku omyjte a namočte do jarové vody a krouživými pohyby místo dočistěte.

Dokonalé vysušení

Základem úspěchu je ale následné dosušení. Nejlépe toho docílíte pomocí dvou židlí. Matraci na ně položte tak, aby promočená strana směřovala dolů. Pokud máte čas, nechte ji v teple domova doschnout. Pokud ne, vezměte si k ruce fén a vysoušejte matraci tak dlouho dokud není suchá. Občas fén odložte a nechte ho vychladnout, abyste ho nespálili. Tento krok určitě nepřeskočte, protože vlhká matrace snadno zatuchne a je ideálním prostředím pro rozvoj plísní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod