Objevte kouzlo komod. Hodí se do každého interiéru, moderního i rustikálního

 Interier 
06. května 2019 17:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Komoda se může stát dominantou pokoje Internet
Některý nábytek podléhá akktuálním moderním trendům, jiný se zase může brzy okoukat. Jsou ale i takové kousky, které jsou nadčasové, variabilní, hodí se do každého interiéru a zútulní jakoukoliv místnost - obývák, dětský pokoj, pracovnu i ložnici. Takovým nábytkem je například komoda.

Dřevěná komoda z masivu patří vedle truhly vůbec k nejstarším typům nábytku. Sloužila na uchovávání prádla a šatstva. Odtud jsou i její další názvy: prádelník nebo jednoduše šatník. Speciální podtyp komody dostal dokonce půvabný a dnes už poněkud zapomenutý název šifonér.

Zapadne do každé místnosti

Fenomén komody spočívá v tom, že se může nacházet téměř v každé místnosti. V dobách minulých se komoda objevovala zejména v ložnici, dnes už ale najde uplatnění kdekoliv. Můžete ji umístit do předsíně, koupelny, kuchyně, jídelny, obývacího pokoje, pracovny, dětského pokojíčku i ložnice. Všude najde využití.

Komoda v sobě ukrývá zásuvky, ale i police a vždy nabídne dostatek úložného prostoru. Přitom působí velmi vzdušně a interiér nijak nezatíží. Její nespornou výhodou je i to, že se s ní dá snadno manipulovat, takže ji můžete lehce přemístit na jiné místo.

Do komody můžete ukládat oblečení, sváteční servis, ale i oblíbenou deku, ložní prádlo nebo třeba suvenýry z cest. Záleží to jen na vás.

Kam komodu umístit

Komoda by měla stát na výjimečném místě. Vždy ale musíte zohlednit i její praktickou funkci. Obvykle se komoda nevyskytuje v místnosti samostatně, proto se musí harmonicky kombinovat s ostatními prvky vybavení. V opačném případě se bude jednat o místnost plnou chaosu, který je z hlediska uspořádání naprostou katastrofou.

Než si ovšem jakoukoliv komodu přivezete domů, zaměřte se na její šířku, výšku a hloubku, aby se vám vešla do místnosti a zbytečně nezmenšovala prostor. Vyčleňte na komodu dostatek místa a nezapomeňte ani na prostor pro výsuvy a pro člověka, který bude u komody stát. Rozmyslete si, co budete do komody vkládat, abyste ji nepřetížili a nepřevracela se. Provedení komody by mělo být podobné ostatnímu nábytku a svou velikostí by neměla narušovat harmonii pokoje.

Sladěný interiér působí harmonicky

Na trhu je k dostání velké množství komod a každá se hodí do tochu jiného typu interiéru. Vždy si tedy ujasněte, v jakém stylu máte místnost vybavenou a podle toho volte i komodu. Nemusí být hned ze stejného dřeva nebo barvy jako ostatní vybavení pokoje, ale celek musí vždy ladit.

Ať už si ale vyberete retro komodu ve stylu vintage, industriálně vypadající komodu, která zapadne do loftového bytu, nebo třeba vsadíte na bílou komodu, která se bude hodit do skandinávského či minimalistického interiéru, vždy byste se měli zaměřit i na několik technických parametrů.

Materiál

Volba materiálu rozhodně hraje při výběru komody důležitou roli.

Dřevo

Jste milovníky dřeva a váš interiér je laděný do přírodních tónů? Pak sáhněte po výrobku z masivu. V nabídce naleznete komody z měkčích typů dřev, jako jsou smrk či borovice, nebo z odolnějšího masivu, jako je buk či dub. Mějte na paměti, že dřevo je přírodní materiál a léty pracuje, může tak dojít k postupnému lehkému tmavnutí a zvýraznění kresby dřeva. Komody z masivu jsou náročnější na údržbu, ale při správné péči vám budou sloužit mnoho let. O tom, jak udržovat dřevěný nábytek, jsme psali zde.

Lamino

Oblíbeným materiálem je také lamino. Jeho výhodou je množství barevných a dekorových variant, snadná údržba a cenová dostupnost. Pořídit můžete materiál označený zkratkou LTD, což je laminovaná dřevotříska. Dřevěné třísky jsou spojené lepidly či pryskyřicemi, které jsou zdravotně nezávadné. Poté se spodní i horní plocha laminuje. Desky mívají různou tloušťku, kvalitnější mají 16 mm a více. Čím větší tloušťku použitého materiálu zvolíte, tím odolnější a stabilnější komoda bude.

Důležitým faktorem, na který byste neměli zapomenout, jsou hrany. Pro olepení hran se používají melaminové nažehlovací pásky, které ale nejsou tolik odolné vůči mechanickému poškození a mohou se odštípnout. Proto se pomalu stává standardem používání plastových narážecích hran (ABS), které vydrží takřka vše. 

Přírodnějším materiálem jsou MDF desky, při jejichž výrobě se nepoužívají lepidla. Tyto desky se pomocí vysokého tlaku lisují, a proto mají mnohem kompaktnější strukturu.

Pojezdy

Dalším kritériem, který byste neměli zanedbat, jsou pojezdy zásuvek. Jde o mechanismy, které umožňují snadné vysunutí zásuvky z korpusu skříně, její následné zasunutí a aretaci v uzavřené, případně i v otevřené poloze.

Pojezdy mohou být kolečkové, rolničkové či kuličkové. V některých typech pojezdů je již integrován systém pro automatické dovírání zásuvek do zavřené polohy (plnovýsuvy s dotahem), případně systém pro tlumené dovření (plnovýsuv s tlumením), k ostatním existují přídavné tlumiče pro pozvolné dovření zásuvky. V případě komody vám dlouhodobé bezproblémové užívání zajistí kovové kuličkové pojezdy a určitě oceníte i tichý dojezd nebo zásuvku s plnovýsuvem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod