Nevíte, jak v místnosti rozestavět nábytek? Pomůže vám čtverečkovaný papír

 Interier 
03. dubna 2019 07:01 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rozvrhnout nábytek v pokoji správným způsobem pomůže čtverečkovaný papír Shutterstock
Možná se vám to už někdy stalo - ocitnete se v místnosti a máte dojem, že je tam něco v nepořádku, jen nevíte, co to je. Tyto pocity ve vás může vyvolat chaotické a nesprávné rozvržení nábytku.

Rozvrhnout nábytek v pokoji správným způsobem nemusí být vždycky jednoduché. Využít prostor tak, aby byl využit každý jeho centimetr a přitom nábytek nikde nepřekážel, je docela umění. Někdo má tento dar v sobě, jiný naopak ne. Naštěstí existuje řešení.

Kdo si s rozmístěním nábytku neví rady, může si na pomoc přizvat bytového architekta či designera. Musí ale počítat s tím, že tato služba spolkne nemalou finanční částku. Můžete ale zvolit i podstatně levnější variantu, ke které budete potřebovat jen tužku a čtverečkovaný papír.

Plánování je základ

Dobře si vše naplánovat je pro harmonické uspořádání nábytku doslova klíčové. Pokud se zrovna chystáte místnosti od základů renovovat a budete tak moci pracovat s vyklizeným pokojem, bude to pro vás jednodušší. Ale zvládnete to i s tím, že v pokoji veškerý nábytek zůstane.

Vemte si k ruce čtverečkovaný papír, zvolte si jednoduché měřítko a místnost na něj zakreslete. Nezapomeňte na okna a dveře. Takovýto plánek zvládnete i bez větší znalosti geometrie. Pak si do plánku zakreslete i rozmístění všech skříní stolů, sedačky či postele.

Styčný bod

Ze všeho nejdříve ale do plánku zakreslete to, co bude místnosti dominovat nebo co pokoji dodá jedinečný ráz. Někdy to může být třeba okno s nádherným výhledem, jindy zase třeba krb nebo výrazný kus nábytku. Naproti tomuto dominantnímu prvku je vhodné zakreslit největší sedací kus nábytku, abyste se mohli pohledem z okna, na oheň v krbu či jedinečný nábytek kochat.

Pak je dobré určit tvar vaší sedací soupravy. Někdo upřednostňuje uspořádání ve tvaru písmene L, jiný zase ve tvaru písmene U. U sedací soupravy by neměl chybět malý konferenční stolek. Ten by měl stát maximálně půl metru od sedačky.

Nábytek nestavte jen podél zdí

Na čtverečkovaném papíře velmi dobře uvidíte, s jakým prostorem můžete počítat. Pokud vám to rozměry místnosti jen trochu dovolí, nestavějte nábytek jen podél zdí. Když některé kousky nábytku nasměrujete více do prostoru, možná budete sami překvapeni, jak dobře bude celek vypadat. Opticky otupíte rohy pokoje a místnost pak bude působit daleko harmoničtěji.

Pokud jste si mysleli, že vybavit nábytkem malý pokoj je to nejtěžší, jste na omylu. Stejný problém může nastat i naopak ve velké místnosti. Zatímco v prvním případě hrozí, že malý prostor přeplácáte, ve druhém je riziko, že bude pokoj působit smutným a prázdným dojmem. Pokud zařizujete velkou místnost, snažte se ji opticky rozdělit na více menších částí tak, abyste z každé z nich měli dobrý výhled na styčný bod pokoje, ať už jde o okno, televizi, krb či cokoliv jiného. O tom, jak nejlépe zařídit malý byt, jsme psali zde.

Nezapomeňte na doplňky

Jakmile budete mít rozplánovaný nábytek, můžete se pustit do samotné realizace. Pokud se ale chcete v místnosti cítit dobře, musíte stejnou pozornost jako nábytku věnovat i bytovým doplňkům. Ty totiž dodají celému pokoji ten správný šmrnc. Tak jako v jiných případech i zde často platí, že méně mnohdy znamená více. Snažte se vše sladit jak stylově, tak i tvarově či barevně.

Důležitá je mimo jiné i skladba doplňků podle jejich velikosti. Obecně platí, že malé předměty patří dopředu a nahoru, zatímco velké předměty se neztratí ani blíže k podlaze a ke stěně. A nezapomeňte na pokojové květiny, které dodají každému interiéru tu správnou energii.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty