Léto se blíží. Dejte do pořádku svůj bazén

 Exterier 
12. června 2020 12:05 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Postarejte se o svůj bazén, aby se v něm za chvíli dalo koupat Depositphotos
Horké dny jsou za dveřmi. Studené drinky, opalování na rozžhaveném slunci a vodní radovánky. Váš bazén po celé zimní období ležel ladem a teď přišel čas ho dát zase důkladně do kupy. Před tím, než do něj letos poprvé skočíte, pořádně ho vyčistěte. Přečtěte si, jak na to.

Mezi sny některých lidí patří mít vlastní bazén na zahrádce či pozemku. Není nad to, se zchladit po náročném dni v práci. Bez davů, řevu a neustálých strkanic. Jakmile se odhodláte přistoupit ke stavbě vodní plochy, přichází spolu s tím i povinnosti.

O zahradní bazén je nutné se řádně a pravidelně starat. Bez dostatečné péče může dojít nejenom k poškození struktury, ale také k zamoření vody sinicemi a dalším problémům. Aby se letní sezona obešla bez komplikací, vrhněte se na přípravu již nyní.

Důkladná údržba

U bazénů je nutné, aby i v zimním období byly alespoň z části napuštěné. Předejdete tím rychlému opotřebování materiálu konstrukce. Dlouho udržovaná voda však bude nutně muset projít chemickým ošetřením. Začněte tím, že provedete údržbu filtračního systému, vydezinfikujte všechny trubice, jímku na odpad i filtr samotný. Pokud přes zimu hladina vody klesla, bazén dopusťte.

Správná hladina chemikálií

Než skočíte do vody, otestujte si, jestli má vyvážené PH a správnou hladinu chlóru a alkality. Podle jednoduchých testů zjistíte, v jakém je voda stavu. Ideální PH by se mělo pohybovat mezi hodnotou 7.0 a 7.4. Hodnotu následně dorovnejte a zaměřte se na alkalitu, která s PH souvisí.

Takzvaná rovnováha uhličitanů pomáhá udržovat správné rozmezí PH samovolně. Alkalita by se měla pohybovat mezi 80 ppm a 120 ppm. Hladina chlóru musí splňovat hygienické normy a pohybovat se od 0,3 až do 0,6 mg na litr. Na měření všech tří kritérií existují levné papírkové testy.

Průběžné čistění

Během několika dní srovnejte všechny hodnoty. Vymezte si na to alespoň týden času před tím, než se vrhnete na koupání. Pokud po sedmi dnech vše sedí, přistupte k závěrečné fázi. Odkryjte plachtu. Je zbytečné, aby byla sundaná po celou dobu procesu přípravy, akorát by se voda více znečistila listy, prachem a hmyzem.

Nyní zbavte bazén všech zmíněných nečistot pomocí vodního vysavače a síta. A koupání může začít. V průběhu sezony nezapomínejte na průběžné čištění a testování chemických hladin. Vysavač vezměte do ruky alespoň jednou týdně. Dále čtěte: Oživte si zahradu jezírkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47