Jedovatý alobal způsobuje závažná onemocnění!

 Tipy a inspirace 
31. března 2017 05:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozhodně na alobalu negrilujte! Shutterstock
Alobal do kuchyně nepatří! Obsahuje totiž jedovatý hliník. Raději ho využijte k jiným činnostem.

Alobal obsahuje hliník

Hliníková fólie tedy alobal je běžným pomocníkem v našich domácnostech. Obvykle se využívá v kuchyni, třeba k zabalení potravin nebo při grilování. To je ale nebezpečné – alobal může do potravin uvolnit hliník, který je jedovatý. Na hliník přitom narazíme také v kosmetických přípravcích, v obalech na potraviny, v lécích nebo dokonce v perlivých nápojích. V některých zemích se stále používá hliníkové nádobí a příbory. Prakticky každý den tak do sebe dostaneme stopové množství tohoto jedu.

Nebezpečně vysoké teploty

Tělo se hliníku umí přirozeně zbavit, ale větší množství působí potíže. Hliník se více uvolňuje v kyselých a kořeněných potravinách než v těch zásaditých nebo obsahujících alkohol. Výrazně se uvolňuje při vysokých teplotách, tedy třeba při pečení nebo grilování. Neměli bychom tedy užívat alobal při vysokých teplotách a ani balit do alobalu jablka, citrusy, kyselé nebo slané potraviny. Hliník se objevuje i v kukuřici, tvrdých sýrech, v různém koření a dokonce i v čaji. 

V ohrožení jsou zejména ledviny 

Hliník se usazuje v ledvinách, játrech, mozku, plících i ve štítné žláze. Má schopnost pronikat placentou i do plodu. Podle některých badatelů může mít vliv i na vznik rakoviny. Pokud je tělo vystaveno nadměrnému množství, nevratně se ukládá a degeneruje důležité orgány.

Jaké množství neškodí 

Světová zdravotnická organizace zveřejnila bezpečné množství hliníku, které tělo může denně přijmout - jedná se o 40 mg na jeden kilogram váhy. Osoba, která váží 60 kg, může tedy bezpečně přijmout 2400 mg hliníku během jednoho dne. Bohužel obvykle jsou lidé vystaveni většímu množství.

K čemu používat alobal

Alobal by se měl používat výhradně na potraviny určené k chlazení. Ideální ale je, nepoužívat jej při přípravě pokrmů, ale využít ho jinak. Když alobal pořádně zmuchláte, můžete s ním velmi snadno čistit špínu připálenou do hrnce nebo pánve. Využít se dá také při broušení nůžek a nožů. Abyste zvýšili hřejivost radiátorů, tak přilepte silnější alobal na lepenku (lesklejší stranou ven) a tu dejte za radiátor. Žehlení si vylepšíte tím, když vložíte alobal pod potah žehlicího prkna. Pokud doma něco lakujete, natíráte, tak můžete využít alobal k tomu, aby vám štětec snadno nezaschl. Stačí ho, řádně vymačkaný z barvy, zabalit do alobalu a rukojeť stáhnout gumičkou. Druhý den můžete snadno pokračovat…

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda