Jedovatý alobal způsobuje závažná onemocnění!
Alobal obsahuje hliník
Hliníková fólie tedy alobal je běžným pomocníkem v našich domácnostech. Obvykle se využívá v kuchyni, třeba k zabalení potravin nebo při grilování. To je ale nebezpečné – alobal může do potravin uvolnit hliník, který je jedovatý. Na hliník přitom narazíme také v kosmetických přípravcích, v obalech na potraviny, v lécích nebo dokonce v perlivých nápojích. V některých zemích se stále používá hliníkové nádobí a příbory. Prakticky každý den tak do sebe dostaneme stopové množství tohoto jedu.
Nebezpečně vysoké teploty
Tělo se hliníku umí přirozeně zbavit, ale větší množství působí potíže. Hliník se více uvolňuje v kyselých a kořeněných potravinách než v těch zásaditých nebo obsahujících alkohol. Výrazně se uvolňuje při vysokých teplotách, tedy třeba při pečení nebo grilování. Neměli bychom tedy užívat alobal při vysokých teplotách a ani balit do alobalu jablka, citrusy, kyselé nebo slané potraviny. Hliník se objevuje i v kukuřici, tvrdých sýrech, v různém koření a dokonce i v čaji.
V ohrožení jsou zejména ledviny
Hliník se usazuje v ledvinách, játrech, mozku, plících i ve štítné žláze. Má schopnost pronikat placentou i do plodu. Podle některých badatelů může mít vliv i na vznik rakoviny. Pokud je tělo vystaveno nadměrnému množství, nevratně se ukládá a degeneruje důležité orgány.
Jaké množství neškodí
Světová zdravotnická organizace zveřejnila bezpečné množství hliníku, které tělo může denně přijmout - jedná se o 40 mg na jeden kilogram váhy. Osoba, která váží 60 kg, může tedy bezpečně přijmout 2400 mg hliníku během jednoho dne. Bohužel obvykle jsou lidé vystaveni většímu množství.
K čemu používat alobal
Alobal by se měl používat výhradně na potraviny určené k chlazení. Ideální ale je, nepoužívat jej při přípravě pokrmů, ale využít ho jinak. Když alobal pořádně zmuchláte, můžete s ním velmi snadno čistit špínu připálenou do hrnce nebo pánve. Využít se dá také při broušení nůžek a nožů. Abyste zvýšili hřejivost radiátorů, tak přilepte silnější alobal na lepenku (lesklejší stranou ven) a tu dejte za radiátor. Žehlení si vylepšíte tím, když vložíte alobal pod potah žehlicího prkna. Pokud doma něco lakujete, natíráte, tak můžete využít alobal k tomu, aby vám štětec snadno nezaschl. Stačí ho, řádně vymačkaný z barvy, zabalit do alobalu a rukojeť stáhnout gumičkou. Druhý den můžete snadno pokračovat…