Jak uspořádat spíž
Tipy a inspirace
04. června 2016 23:44
/
Marie Popelková
📷
1 fotografie v galerii
Tradiční spíž je většinou menší místnost umístěná v blízkosti kuchyně, vybavená policemi a dobře ventilovaná okénkem nebo mřížkou. / Internet
Asi všichni občas najdeme vzadu ve spíži pár zapomenutých a prošlých potravin. Zkuste proto využít naše tipy, jak si upořádat spíž tak, že na nic nezapomenete a vše snadno najdete.
• Místnost, kde je spižírna, má být chladná; ideální teplota je 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. Ideální je, pokud je situovaná na severní stranu a dobře větratelná.
• Při zařizování samostatné spižírny rozmístěte police do L nebo U podél dvou nebo tří zdí. Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu. Vzdálenost mezi policemi i výška zásuvky musí vycházet z toho, co na ní budete skladovat. Proto je důležité znát přesné rozměry dóz, sklenic, přepravek, plastových láhví atd. Důležitá je celková výška regálu: slouží-li na uskladnění potravin, měla by poslední police být maximálně 170 cm od podlahy, jinak na ni nevidíte a nedosáhnete. Když sahá až do stropu, pak do nejvyššího patra dejte sezonní předměty (vánoční či velikonoční dekorace, zavařovací sklenice apod.). Police a skříňky mají mít snadno omyvatelný povrch, tedy je dobré potáhnout buď igelitovou fólií, nebo voskovaným papírem.
• Uložené potraviny by měly být v policích podle váhy. Ty lehčí, jako jsou například těstoviny, zásoby kávy a čaje, uložte do vrchních polic, naopak těžké, jako jsou konzervy, zavařeniny a lahve, do spodních polic. Na chladnější zemi mají své místo vody, minerálky a další nápoje.
• Do výše pasu až očí patří cukr, sůl, mouka, olej. Například koření by mělo být umístěno v úrovni očí, kde je nejlépe uvidíte a budete mít dobrý přehled. Do nejnižší a nejvyšší police a zásuvky potraviny používané zřídka.
• Dbejte o to, abyste měli pokud možno vše na očích. Na sáčky s nejrůznějšími surovinami, které jsou schované kdesi za velkou dózou, snadno zapomenete a nakonec se zkazí. Srovnejte si všechno tak, aby nejvyšší nádoby byly vzadu a nejmenší vepředu. Malé sáčky umístěte třeba do plastového košíku.
• Sypké potraviny, jako mouku, cukr, sůl nebo třeba těstoviny, nejlépe uskladníte ve skleněných dózách s dobrým uzávěrem. Další načatá balení můžete znovu uzavřít pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy. Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni.
• Místnost, kde je spižírna, má být chladná; ideální teplota je 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. Ideální je, pokud je situovaná na severní stranu a dobře větratelná.
• Při zařizování samostatné spižírny rozmístěte police do L nebo U podél dvou nebo tří zdí. Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu. Vzdálenost mezi policemi i výška zásuvky musí vycházet z toho, co na ní budete skladovat. Proto je důležité znát přesné rozměry dóz, sklenic, přepravek, plastových láhví atd. Důležitá je celková výška regálu: slouží-li na uskladnění potravin, měla by poslední police být maximálně 170 cm od podlahy, jinak na ni nevidíte a nedosáhnete. Když sahá až do stropu, pak do nejvyššího patra dejte sezonní předměty (vánoční či velikonoční dekorace, zavařovací sklenice apod.). Police a skříňky mají mít snadno omyvatelný povrch, tedy je dobré potáhnout buď igelitovou fólií, nebo voskovaným papírem.
• Uložené potraviny by měly být v policích podle váhy. Ty lehčí, jako jsou například těstoviny, zásoby kávy a čaje, uložte do vrchních polic, naopak těžké, jako jsou konzervy, zavařeniny a lahve, do spodních polic. Na chladnější zemi mají své místo vody, minerálky a další nápoje.
• Do výše pasu až očí patří cukr, sůl, mouka, olej. Například koření by mělo být umístěno v úrovni očí, kde je nejlépe uvidíte a budete mít dobrý přehled. Do nejnižší a nejvyšší police a zásuvky potraviny používané zřídka.
• Dbejte o to, abyste měli pokud možno vše na očích. Na sáčky s nejrůznějšími surovinami, které jsou schované kdesi za velkou dózou, snadno zapomenete a nakonec se zkazí. Srovnejte si všechno tak, aby nejvyšší nádoby byly vzadu a nejmenší vepředu. Malé sáčky umístěte třeba do plastového košíku.
• Sypké potraviny, jako mouku, cukr, sůl nebo třeba těstoviny, nejlépe uskladníte ve skleněných dózách s dobrým uzávěrem. Další načatá balení můžete znovu uzavřít pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy. Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni.
Kam dál?