Správně nastavená a používaná chladnička či mrazák zajistí delší výdrž potravin

 Interier 
22. listopadu 2020 09:56 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lednička je součástí každé moderní domácnosti Depositphotos
Dávat jídlo do chladničky je tak automatická činnost, že se málokdo zamýšlí nad tím, kam potraviny vlastně umisťuje nebo jaká teplota je uvnitř nastavena. Přitom abyste zastavili množení většiny mikroorganismů a prodloužili trvanlivost potravin, musíte dodržovat pravidla, bez kterých to zkrátka nejde.

Jestliže chcete, aby bylo jídlo ve vaší ledničce čerstvé co nejdéle, je potřeba osvojit si některé návyky. Teplotu v chladničce totiž ovlivní i časté a dlouhé větrání, ukládání teplých pokrmů nebo její špatné umístění.

Dalším omylem je nastavení chladničky tak, aby byla co nejúspornější, co se spotřeby energie týče. Finanční stránka je samozřejmě důležitá, ovšem úsporný režim chladničky často svědčí pouze vaší peněžence, nikoliv jídlu uvnitř.

Vyberte vhodné místo

Místo pro chladničku se často určuje tak, že se vybere místo, kde bude přístroj nejlépe vypadat, kde bude na dosah, popřípadě kam se nejlépe vejde. Ovšem estetický dojem je to poslední, co byste měli při umístění chladničky volit. Spotřebič je hlavně důležité umístit tak, aby nebyl přímo u zdi, v blízkosti topení nebo přímo proti oknu, kde na něj bude pražit celý den slunce.

Hygiena půl zdraví

Ač se snažíte dodržovat veškerá pravidla, chladnička zkrátka není proti mikroorganismům a plísním zcela imunní. Jednou za čas, záleží na způsobu používání, je nutné všechno z ledničky vyndat a důkladně umýt všechny části ledničky včetně poliček a šuplíků.

Přeplňovat se nevyplácí

Předně je dobré při plnění ledničky dodržovat metodu FIFO – první dovnitř, první ven. Ani v chladničce totiž není doba trvanlivosti nekonečná a touto metodou zabráníte potravinám, aby se uvnitř zdržely dlouho a kazily se. Zbytečné je rovněž chladničku přeplňovat a rovnat věci těsně vedle sebe. Chladný vzduch pak nemůže proudit tak, jak by měl a snáze dochází k množení mikroorganismů.

Teplé a horké do ledničky nepatří

Máte-li nějaké zbytky z doma uvařených pokrmů a chcete si je uchovat v chladničce na později, nechte je před vložením do ledničky nějakou dobu na lince, než vychladnou. Telé ani horké pokrmy do chladničky nedávejte. I malé zvýšení teploty uvnitř spotřebiče podpoří růst mikroorganismů a kažení potravin.

Správná teplota v chladicí části

Abyste si uchovali potraviny čerstvé co nejdéle, zaměřte se na správné nastavení teploty. Správně není ani moc vysoká, ale ani moc nízká teplota. Optimální je nastavit teplotu kolem 4 °C. Vyšší teplotu můžete nastavit třeba v případě, že se chystáte na dovolenou a v ledničce nic není. Ani nižší teplota ale potravinám nesvědčí, jelikož vám může začít jídlo namrzat.

Využívejte chladicí zóny

Chladicí sektory mají svůj smysl a není radno do nich umisťovat potraviny jak se vám zlíbí. V horní poličce je nejvyšší teplota a slouží k uskladňování uvařeného jídla, nebo potravin, které jsou již otevřené. Polička ve středu je ideální pro mléko, jogurty či másla. Polička nad zásuvkami slouží k uskladnění masa či ryb. Spodní zásuvka je svou teplotou ideální pro ovoce a zeleninu nebo sýry. A nakonec dvířka, která jsou nejteplejším místem z celé chladničky, vyhovují nejvíce nápojům, kečupu, hořčici, marmeládám či konzervám. Naopak vajíčka do dveří nepatří. Kde a jak je v lednici skladovat, jsme psali zde.

Kolik nastavit v mrazáku

Pokud máte kombinovanou ledničku i s mrazákem, zaměřte se při nastavování teploty i na něj. Nejvhodnější je teplota -18 °C, která zastaví činnost většiny mikroorganismů. Pokud chcete potraviny uchovávat opravdu dlouhodobě, je nutné nastavit teplotu vyšší, a to až -24 °C. Při takové teplotě vám potraviny vydrží i rok. Ovšem je nutné počítat s tím, že čím nižší teplota, tím více jsou po rozmrazení potraviny vysušené a ztrácí více vitaminů, minerálů a dalších cenných látek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008