Solární sprcha nabídne příjemné osvěžení a ušetří vám peníze. Využijete ji i po létě

 Technika 
23. července 2020 14:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Solární sprchu ocení každý majitel zahrady Depositphotos
Solární sprchy jsou mezi majiteli zahrad čím dál oblíbenější. Kromě toho, že si díky nim zajistíte během léta příjemné osvěžení, tak vám taky ušetří nějakou tu korunu. A nebojte, vodu ze solární sprchy využijete i brzy na jaře nebo na podzim.

Solární sprcha je jednoduché zařízení, které lze umístit na každou zahradu. Jedná se o sprchu se zásobníkem vody, přičemž vodu ohřívá slunce. Solární sprchu můžete buď koupit nebo si ji vyrobit svépomocí, například ze starého sudu natřeného černou barvou. Nádoby se umisťují na vyvýšené slunné místo, kde se dobře prohřejí.

Solární sprcha přijde vhod i v zahrádkářské kolonii, kde máte do domácí koupelny daleko, anebo u domácího bazénu, kde ze sebe chcete spláchnout chlorovanou vodu po plavání. Nebo se naopak opláchnout před vstupem do bazénu.

Zaměřte se na zásobník

Solární sprcha se skládá z akumulačního zásobníku, který pojme většinou 20 až 35 litrů vody. Ze zásobníku sloužícímu k ohřevu vede vodu připevněná hadicová spojka, která končí klasickou sprchovou hlavicí. Kvalitní zásobníky mohou na slunci prohřát vodu až na 60 °C.  A právě z toho důvodu je součástí solárních sprch také mísící baterie, která vám umožní zvolit si teplotu vody přesně takovou, jakou si přejete.

Při výběru vhodného místa pro solární sprchu není třeba brát zřetel na žádné stavební úpravy. Nejdůležitější je najít správné místo, které disponuje dostatečně dlouhou dobou slunečního svitu a chrání sprchu před větrem. Čím je přísun slunečních paprsků lepší, tím rychleji se voda v nádobě ohřeje.

Pevná i přenosná

Na zahradách se zřejmě nejčastěji setkáte se solárními sprchami pevnými, ty jsou umístěny na pevné podložce. Může to být například zámková dlažba, dřevěná podlaha nebo betonový patník.

Velmi oblíbené jsou ale i solární sprchy přenosné. Díky jejich lehkosti nebudete mít nejmenší problém se sprchou manipulovat. Největší rozdíl oproti pevným solárním sprchám je v tom, že mají podstatně menší zásobník na vodu.

Na co se ještě zaměřit

Než si některou ze solárních sprch objednáte, přesvědčte se, že je stabilní a hravě odolá i většímu větru. Také si promyslete, zda se vám bude hodit polohovací sprchová hlavice, ta není u všech sprch samozřejmostí.

A nezapomeňte na to, že i o solární sprchu je třeba pečovat. V teplých dnech pravidelně měňte vodu. Pokud sprchu nepoužijete déle než tři dny, sprchování není příliš hygienické, ve vodě se totiž tychle množí bakterie. Další nepřítel zahradních solárních sprch je vodní kámen. Pokud se tedy potýkáte s tvrdou vodou, občasnému čištění hadice i ostatních součástí sprchy se nevyhnete. S údržbou vám pomůže ocet, ten si s usazeným kamenem hravě poradí. Ocet zatočí i s plevelem, jak jsme psali zde.

Využijete ji nejen v létě

Slunečním ohřevem získáte dostatek teplé vody především v létě. Domácnost spotřebuje méně plynu, elektřiny nebo jiné placené energie, takže ušetří řádově stokoruny ročně. Někteří profesionální výrobci deklarují, že solární sprcha poskytuje teplou užitkovou vodu až 200 dní v roce. Ovšem pozor! Voda sice může být ohřátá na dostatečnou teplotu, ale podzimní nebo jarní počasí nemusí venkovnímu sprchování svědčit. Technologii potom můžete použít jiným způsobem, třeba na úklid.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod