Jak udržet lustry v čistotě

 Interier 
07. května 2020 13:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I lustry je třeba zahrnout do úklidu Depositphotos
Lustry jsou výrazným prvkem každé místnosti a je třeba věnovat čas jejich údržbě. Špinavý lustr totiž nevypadá moc reprezentativně, navíc vrstva prachu mu často brání vydávat maximum světla.

Prach z poliček odstraňuje většina lidí docela pravidelně, v případě lustrů už to ale tak slavné není. Většinou si totiž musíte připravit schůdky nebo židli, abyste se k němu dostali. A právě tyto komplikace mnoho lidí od čištění lustru odrazuje.

Pokud je to jen trochu možné, měli byste prach z lustrů odstraňovat při každém větším úklidu. A jednou nebo dvakrát do roka pak lustry vygruntujte důkladněji. Budou opět zářit jako kdysi. Když se budete držet následujících rad, bude to hračka.

Pravidelná péče je základ

Není žádnou výjimkou, že si v mnoha domácnostech na lustry vzpomenou až při jarním nebo vánočním úklidu. Pokud ale nad cíděním osvětlení nechcete strávit mládí, vyplatí se o lustr pečovat častěji. Pořiďte si stropní oprašovač nebo prachovku a alespoň jednou za měsíc z lustru odstraňte nános prachu. O stolní lampy a lampičky je však vhodné pečovat častěji, nejlépe při každém běžném domácím úklidu.

Bezpečnost na prvním místě

Když čistíte jakékoliv svítidlo, vždy ho předtím vypněte a odpojte od elektřiny, abyste nepřišli k úrazu, zvláště pokud používáte vodu. V případě skleněných či bohatých křišťálových lustrů je třeba dbát na šetrné čištění, abyste předešli jejich poškození. Nedělejte proto nic ve spěchu a na očistu lustru si vyčleňte dostatek času.

Vhodné čisticí prostředky

Použité čisticí prostředky vždy přizpůsobte materálu svítidla. Pokud jde o nejrůznější lampy a lampičky z plastu, dřeva, textilu a kombinovaných materiálů, postačí hadřík a obyčejná voda, buďto samotná či s přídavkem saponátu.

V rámci běžného úklidu je můžete jen otřít prachovkou či štětkou na prach. Také nejrůznější zapuštěná stropní světla postačí otřít vlhkým hadříkem.

Jak na mosazný lustr

Mosazným lustrům a lampám věnujte zvýšenou pozornost. Nejrůznější krémy a čističe na mosaz seženete v každé drogerii, většinou je použijete tak, že pastu nanesete na savý hadřík a mosazné části s ním vyleštíte. Nebo můžete využít také babské recepty, oblíbené je domácí čistění zašlé mosazi kyselinou citronovou nebo roztokem octa a soli. O tom, k čemu všemu může doma ocet posloužit, jsme psali zde.

Jak na křišťálový lustr

Zřejmě nejsložitější péči vyžadují komplexní křišťálové lustry. Ještě donedávna existovala jen jediná možnost, jak křišťálový lustr vyčistit: odpojit jej, rozebrat na jednotlivé části a ty pečlivě kousek po kousku omýt, nejlépe v teplé vodě s přídavkem octa. Protože je to činnost poměrně časově náročná, není divu, že se k ní většina vlastníků těchto lustrů odhodlá jen jednou za rok. Na trhu se však již objevily přípravky, které péči o křišťálový lustr podstatně usnadní. Většinou jde o čisticí sprej, kterým celý lustr nastříkáte, špína a prach se pustí a stečou dolů na připravenou podložku. Pod lustr stačí dát obyčejný igelit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47