Při výběru radiátoru musíte řešit nejen materiál. Komplikací může být i sádrokarton

 Technika 
29. listopadu 2019 13:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Radiátory mohou mít dnes i designovou podobu Pinterest
Radiátory patří mezi spotřební zboží, které je občas nutné vyměnit. Při výběru nového topidla budete muset vzít v potaz několik důležitých věcí. A pokud máte doma sádrokartonové zdi, bude výběr a instalace radiátoru ještě o něco složitější.

Radiátory lze podle materiálu rozdělit na litinové a plechové. Oba materiály mají něco do sebe a záleží tak na každém, kdo co preferuje.

Renovace litiny je drahá

Litinové radiátory byly v bytech montovány dříve a dodnes slouží spolehlivě v mnoha domácnostech, zejména v bytech činžovních domů. Nejsou příliš elegantní a do moderního interiéru, pokud není retro vaším oblíbeným stylem, už příliš nezapadají. Bývají poskládány ze spojených žeber. Výhodou této konstrukce je, že jde počet žeber zvětšovat, nebo zmenšovat podle požadavků na topný výkon.

Jsou hodně těžké a jejich další vlastností je velká tepelná setrvačnost. Tepelná setrvačnost je vlastně neochota měnit teplotu. Radiátoru trvá déle, než se zahřeje na otopnou teplotu, ale na druhé straně vyhřátý radiátor pak déle sálá i po přerušení dodávky tepla.

Další, pro uživatele poměrně nepříjemnou vlastností žebrových litinových radiátorů je složitá údržba povrchu. Starý nátěr se pro množství záhybů a mezer obtížně renovuje. Pokud byste se chtěli starého nátěru zcela zbavit, je nejefektivnější radiátor sundat a nechat odborně opískovat a natřít. To je však velmi nákladné. Také čištění povrchu při úklidu je nepříjemně složité. Proto se velká většina lidí rozhoduje pro nákup moderních deskových radiátorů.

Deskové radiátory se snadno udržují

Deskové radiátory jsou vyrobeny z plechu povrchově ošetřeného vypalovaným práškovým lakem. Taková povrchová úprava nevyžaduje větší péči, je velmi trvanlivá a snadno se otírá. Záhyby topných žeber jsou skryté, radiátor působí kompaktně a čistě.

Na výběr jsou radiátory jedno, dvou a třídeskové o různých rozměrech. Mezi nimi volíte podle dostupné velikosti prostoru pro radiátor určeného a podle potřebného výkonu.

Vzorec pro výpočet výkonu

Výkon radiátoru ve Wattech (W) by měl být volen podle velikosti a určení místnosti. Pro výpočet výkonu je používán vzorec: Plocha místnosti v metrech čtverečních x výška místnosti v metrech x 40 W.

Příklad pro pokoj 3,5 x 5 =17,5 m2 (to je běžná výměra pokoje v panelovém domě s výškou stropu 2,5m) je 17,5 x 2,5 x 40 = 1 750 W).

Pro spolehlivé vytápění je pak nejlépe zvolit radiátor s nejbližším vyšším výkonem.

Pozor na stěny ze sádrokartonu

Chcete-li jen vyměnit staré litinové radiátory za novější, pak se možnost výběru zužuje. Je potřeba vybrat radiátor se stejným způsobem připojení k otopné síti.

Mnoho místností má dnes stěny ze sádrokartonu. V takovém případě je nutné myslet na radiátory a možnost jejich upevnění už dopředu a za sádrokarton umístit nosnou konstrukci pro konzoly. Nebo, v případě opomenutí či adaptace místnosti umístit radiátor na nosné nožky. Je těžký a samotný sádrokarton jej neunese. A pokud by unesl, stačí se opřít a neštěstí je hotovo.

Nezapomeňte na doplňky

Odvzdušňovací šrouby jsou už součástí balení, ale termostatické ventily a hlavice musejí být spolu kompatibilní. A ne všichni výrobci ventilů a hlavic spolu spolupracují.

Termostatické hlavice jsou mechanické, nebo digitální. Na mechanické hlavici nastavujete průtok vody ventilem jen odhadem, v několika stupních. Na digitální hlavici se dá nastavit přesně požadovaná teplota a na některých i čas spuštění. Používání termostatické hlavice v místnosti s prostorovým termostatem může být kontraproduktivní. Tam ji, pokud možno, nastavte naplno.

K radiátorům lze zakoupit různé druhy věšáků, použitelných k sušení drobného prádla. Jako další doplněk můžete dokoupit odpařovač vody, aby vzduch ve vytápěné místnosti nebyl příliš suchý.

Do samostatných zásahů do otopného systému, byť jen výměny radiátorů, se samostatně a bez znalostí raději nepouštějte. Využijte služeb odborníků ze specializovaných firem.

Základní péče o radiátory

Pokud máte vytápění na chatě a nechcete celý rok topit nebo budete trávit čas v místě, kde hrozí nebezpečí zamrznutí, nepoužívá se jako topné médium voda, ale speciální nemrznoucí směs. Tu můžete koupit buď již naředěnou nebo k doplňování jako koncentrát. V takovém případě musí mít systém i ventily na dopouštění této kapaliny.

Do starších topných systémů z ocelových trubek se nalévá inhibitor. To je kapalina, která brání zarezivění. Dřívější topné systémy fungovaly na principu samospádu a tepelné roztažnosti. Dnes topné médium prohánějí oběhová čerpadla.

Pokud topíte a radiátor je zpola studený, je třeba jej odvzdušnit. To bývá na začátku topné sezony. Samospádný systém má odvzdušňovací šroub na nejvýše položeném radiátoru topné větve. Pokud bydlíte v nejvyšším patře poschoďového domu, jistě to znáte. Při použití oběhového čerpadla má odvzdušňovací šroub každý radiátor zvlášť. O tom, jak radiátor odvzdušnit, jsme více psali zde.

K regulaci vytápění jsou používány prostorové termostaty drátové nebo bezdrátové. Od nejjednodušších až po dlouhodobě programovatelné. Některé lze ovládat přes mobilní aplikaci nebo pomocí sms.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve