Straší vám doma stará nevzhledná skříň? Poradíme, jak ji levně a rychle zrenovovat

 Rekonstrukce 
15. března 2018 13:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Staré skříni lze dát nový vzhled i jednoduše Shutterstock
Ošklivá stará skříň může zkazit dojem z celého interiéru. Jenže nová může přijít i na několik tisíc korun. Pokud máte hlouběji do kapsy, ale na starou skříň se už nehodláte déle dívat, třeba vám přijdou vhod tipy, jak ji rychle a levně vtisknout novou tvář.

Není potřeba hned volat profesionály, kteří vám starou skříň za drahý peníz opraví. Zkuste si s ošuntělým vzhledem tohoto kousku nábytku nejprve poradit sami. Není to tak složité, jak se může na první pohled zdát.

Díky tomu, že se do opravy skříně pustíte sami, můžete si ji vylepšit přesně podle svého gusta. Možná se pak původně nevzhledná skříň stane designovým šperkem vašeho interiéru.

Všemocná fólie

Zřejmě nejjednodušší a nejrychejší způsob proměny spočívá v tom, že starou skříň přelepíte zajímavou fólií nebo tapetou. Výběr je opravdu velmi široký.

Pokud budete chtít, můžete plochu staré skříně oblepit jednobarevnou fólií, k dostání jsou ale i fólie se vzory nebo nejrůznějšími obrázky.

Před tím, než se do renovace pomocí fólie pustíte, si dejte pozor jen na jednu maličkost - pořádně skříň očistěte od prachu a případných nečistot, ať vám fólie či tapeta na skříni dobře drží.

Nový nátěr

Pokud se vám nechce omladit skříň pomocí samolepící tapety či fólie, můžete zvolit tradičnější metodu, a to nový nátěr.

Podobně jako u fólie nemusíte zůstat jen u jednobarevného nátěru, ale podle vaší šikovnosti můžete plochu skříně oživit i nejrůznějšími vzory nebo dekory. Zajímavě a vesele vypadají například různě silné pruhy, geometrické tvary a podobně.

Jedná-li se o starý kousek, pak bude nutné ho pořádně obrousit a zbavit ho případných vyboulenin ze starých vrstev nátěru. Pokud je navíc skříň někde odštípnutá, pomůže tmel.

Jde to i bez dvířek

Možná má vaše skříň už totálně zdevastovaná dvířka, jejichž oprava se už nevyplatí. I bez původních dvířek ale může ještě stará skříň dobře sloužit. Můžete je nahradit například zajímavým závěsem, dřevěnými žaluziemi nebo bambusovou roletou. Tento způsob renovace navíc ocení lidé žijící v malých bytech, kterým klasické otevírání dvířek může překážet.

I poměrně jednoduchým způsobem tak můžete vdechnout nehezké skříni nový život. Pokud ale máte doma vyloženě starožitnost, je lepší renovaci takového nábytku svěřit raději do rukou odborníka. I když se to na první pohled nemusí zdát, může mít starožitný kousek opravdu vysokou cenu. O tom, jak zjistit hodnotu starého nábytku, jsme blíže psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod