Výbuchu se neobávejte – moderní papiňáky jsou bezpečné!

 Tipy a inspirace 
12. března 2017 03:53 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Práci v kuchyni usnadní moderní hrnce. Shutterstock
Tlakové hrnce ušetří mnoho energie i času. Nekvalitní ale mohou být nebezpečné. Zvlášť, když v nich vaříte bylinky...

Jak vaří tlakový hrnec 

Spoustu času i peněz ušetříte při vaření v tlakovém hrnci. Určitě se vyplatí mít v kuchyni alespoň jeden.  Moderní tlakový hrnec využívá k vaření vyšší tlak než atmosférický. Při teplotě až 130 stupňů Celsia  se jídlo rychleji uvaří a jeho chuť zůstane výraznější. Čím kratší dobu se suroviny vaří, tím více zdraví prospěšných látek v nich zůstane. Uspoří se tak až 70 % času a 50 % energie. Charakteristické jsou silné stěny a poklice opatřená pohyblivým ventilem, který propouští přebytečnou páru, aby nedošlo k nebezpečnému zvýšení tlaku.

Nevařte v něm pouze maso

Obvykle využíváme tlakový hrnec k vaření masa, hodí se ale i pro přípravu luštěnin, brambor, rýže nebo polévky.  I když je hrnec opatřen tepelnou pojistkou, nesmí se naplnit vodou přes míru, protože by při vaření mohlo dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Stejně tak se vyvarujte přidávání většího množství naťových bylinek, které by mohly otvory v pojistce ucpat.

Používá se přes 300 let

Tlakové hrnce používají hospodyňky již od roku 1682. Původně vynálezce Denis Papin využíval tlakovou nádobu pouze v chemické laboratoři. Později se mu podařilo přesvědčit o jeho užitečnosti také kuchařky. Denis Papin se dlouhodobě věnoval studii o rychlejším a levnějším způsobu vaření, zejména potom masa, včetně možnosti změkčit vařením kosti. Nakonec se mu opravdu podařilo vymyslet vynikající způsob, jak při vaření ušetřit čas i energii. První hrnce ale neměly bezpečnostní pojistky, jejich exploze byly časté a měly i tragické následky. Teprve roku 1927 se tlakový hrnec dočkal pojistného ventilu a roku 1944 bezpečnostní pojistky.

Pohlídejte si kvalitu 

Dnešní tlakové hrnce mají nejen tlakový ventil, ale až sedm bezpečnostních pojistek, které se v případě enormní teploty a tlaku roztaví a pára z hrnce unikne. Tlakové hrnce jsou většinou nerezové (dříve se vyráběly z hliníku nebo bylo možné pořídit smaltované). Bez problému je umyjete v myčce na nádobí nebo ručně vodou s přídavkem saponátu. Čas od času je dobré vyměnit gumové těsněnína poklici a zkontrolovat pojistný ventil. Rozhodně ale dobře vybírejte - příliš levné tlakové hrnce by mohly být nekvalitní a nebezpečné! 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda