Obyčejná brambora a triky našich babiček

 Tipy a inspirace 
29. května 2021 10:01 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už naše babičky dokázaly tyto hlízy využít i jiným způsobem Pixabay
Tlačí vás nové boty? Zkuste starý trik našich babiček, které si do nich dávaly obyčejné brambory. Jejich využití je ještě větší.

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, stejně tak dobře poslouží jako hlavní jídlo. Ale tuto zeleninu lze použít i jiným způsobem, který oceníte především při péči o svou obuv.

Roztáhne boty 

Rozcházení nových bot může někdy hodně bolet. Zvlášť, když jsou kožené. Na výběr máte dvě možnosti. Buď to vydržet, nebo jim trochu pomoci s roztažením. V takovém případě se používá ševcovské kopyto. Pokud jej nemáte po ruce nebo se vám za něj nechce utrácet, pak sáhněte po bramboře. Stačí ji oloupat a ořezat tak, aby se vešla do boty. Hlízu pak zabalte do utěrky a vložte přes noc do obuvi. Vlhkost, která se z brambory uvolňuje, bota absorbuje a díky tomu bude měkčí a snadněji se přizpůsobí tvaru nohy.

Zbaví zápachu 

U nových bot se člověk často potýká s otlaky, u starých zase se zápachem. Ty způsobují nejrůznější bakterie a mikroorganismy. I s tímto problémem pomohou brambory. Použijte je stejně jako v předchodzím případě. Tedy oloupat, zabalit do utěrky a dát dovnitř obuvi přes noc. Uvidíte, že další den nebudete o žádném zápachu ani vědět. 

Obuv jako nová

Kožená obuv potřebuje pravidelnou péči, a to včetně leštění. Na trhu se sice dá koupit celá řada přípravků, které jsou k tomu určené. Ale pokud se někdy ocitnete v situaci, že nic z toho nebudete mít po ruce, vzpomeňte si opět na bramboru. Oloupanou hlízou boty jednoduše vyleštěte a zbytky škrobu odstraňte měkkým hadříkem. Během zimy vám brambora pomůže odstranit z obuvi posypovou sůl, stejně tak skvrny od deště. Kromě brambor můžete využívat v domácnosti také šťávu z vařených brambor. S čím vším vám může pomoci, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47