Zajímavé inspirace pro využití klimatizací

 Tipy a inspirace 
26. srpna 2018 09:52 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Klimatizace nemusí sloužit jen pro chlazení Shutterstock
I když se zdá, že léto konečně ztrácí svou vládu a začíná se mírně ochlazovat, přece stále mnoho lidí uvažuje o pořízení klimatizace. Máme pro vás zajímavou inspiraci.

Během období, které předcházelo, prakticky nebylo možné sehnat klimatizaci, protože byla vykoupena a čekalo se vždy na naskladnění nových kusů. S přicházejícím ochlazením je konečně možné sehnat i modely, které mohou být zajímavé. S naší inspirací to ale může být ještě zajímavější.

S vnější jednotkou, či mobilní?

Většina potenciálních uživatelů klimatizačních jednotek řešila problém, zda pořizovat klimatizaci s vnější jednotkou, nebo jestli stačí investovat do menší mobilní klimatizace, která se dá podle informací prodejců i přemisťovat z místnosti do místnosti. Trochu ten příběh o mobilní klimatizaci připomíná starý vtip o amerických kamnech, které se také přemisťují z místnosti do místnosti tak dlouho, až se někdo zeptá: „A kam jde ten kouř?“. Klimatizace nevypouští kouř, ale teplo, které odebrala z místnosti. I mobilní klimatizace potřebuje odpadní teplo někam vypustit, což si mnoho lidí při prvních úvahách ani neuvědomuje.

Inspirace pro mobilní klimatizaci

Jestliže z nějakých důvodů nechcete investovat příliš mnoho peněz do nákupu klimatizace a také vám nevadí relativně vyšší hlučnost celého zařízení, může být mobilní klimatizace docela dobrým řešením. Jen je dobré si uvědomit, že pokud byste ji měli používat dle doporučení výrobce, budete se trápit s instalací plastové hadice do škvíry v okně. Budete tedy teplo zvenčí současně vpouštět do místnosti a zároveň místnost chladit. A tady přichází ke slovu jednoduchá rada a naše inspirace – využijte starých komínů. Rada funguje za předpokladu, že takové v místnosti máte. Když už existuje průduch, postavte klimatizaci pod něj a hadici zaústěte do sopouchu. Teplo krásně stoupá komínem a v místnosti se šíří příjemný chlad. Pokud navíc vyberete typ s malou hlučností, můžete být náramně spokojení za málo peněz.

Ale ani v případě, že komíny nemáte, není všechno ztraceno. Víte, že udělat průchod stěnou nemusí být zase nepřekonatelný problém? Jednoduše udělejte podobný, jako se dělá na digestoř. Průměr upravte podle potřeb klimatizace, zvenčí zasaďte nějakou uzavíratelnou koncovku, aby k vám v zimě nešel mráz, a máte hotovo.

Inspirace pro klimatizaci s vnější jednotkou

Z toho, co bylo popsáno dříve, vyplývá, že klimatizace s vnější jednotkou je jakýsi mercedes mezi mobilními klimatizacemi. Je tichá, výkonná, neřešíte odpadní teplo. Její cena je ale několikanásobně vyšší. Vedle toho, že tato klimatizace má tyto vyjmenované přednosti a jedinou nectnost – totiž cenu, se sluší ještě zmínit skutečnost, o které mnoho lidí neví. Existují typy, které umí nastavit obrácený režim. Tedy režim, při kterém odebírají teplo zvenčí a posílají ho dovnitř. Jde o klasický princip tepelného čerpadla, které je tak populární při moderním vytápění objektů.

Pokud tedy uvažujete nad nákupem klimatizace a současně řešíte i problém, že byste potřebovali nějakou levnou možnost, jak si v místnosti přitopit elektrickým přímotopem, klimatizace vám ušetří pár korun za elektřinu, neboť spotřeba tepelného čerpadla je nižší než teplo, které dodá. To je zkrátka jeho princip. Teplo se odebere z prostředí, v tomto případě z venkovního vzduchu. Čím větší je venku teplo, tím méně elektřiny se spotřebuje a celý systém funguje, i když je jen pár stupňů nad nulou, což bývá i v zimě poměrně často. Podrobnější informace o různých dalších alternativách tepelných čerpadel najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47