Jídla z římského hrnce chutnají fantasticky! Čím to je?

 Tipy a inspirace 
21. srpna 2018 11:02 / Marcela Plachá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Pečení v římském hrnci fandí stále více lidí Shutterstock
Římský hrnec je hliněná nádoba, ve které můžete připravit šťavnaté delikatesy. Pokrmy se v římském hrnci dusí v páře, bez tuku a v jídle tak zůstávají zachovány téměř všechny cenné vitamíny a minerály. Potraviny pak mají plnou chuť, proto je římský hrnec vyhledávaný hlavně kuchaři, co si potrpí na skutečně dobré a kvalitní jídlo.

Římský hrnec pochází z jižní Evropy, kde je používaný už mnoho let. Proto je také na jihu velmi rozšířený. Je vyrobený z pálené hlíny, která je zvenčí neglazovaná. Zevnitř je glazovaná pouze nádoba, poklice je neglazovaná z obou stran. Některé hrnce mají na vnitřní straně glazuru, která údajně pochází z lávy z Vesuvu. Na trhu se prodávají také hrnce zcela bez glazury. Právě kvůli pálené neglazované hlíně má římský hrnec vždy výraznou terakotovou (tmavě oranžovou) barvu. Podle ceny a velikosti hrnce jsou pak také některé ozdobeny plastickými nápisy a dekoracemi. 

K čemu se hodí

Římský hrnec je určený především k pečení a zapékání všech druhů potravin, které chcete připravit bez vody a tuku. Kuchaři si pochvalují dokonalé rozložení teploty uvnitř hrnce, čímž je pokrm rovnoměrně a důkladně propečený a maso si zachovává šťávu. Obvykle se využívá pro pečení masa, brambor a zeleniny. 

Příprava pokrmu

Vaření (pečení) v římském hrnci je jednoduché. Maso se do hrnce dává vcelku, jen lehce okořeněné. Pod něj je možné dát zeleninu i brambory. Nepřidává se žádná vodu ani tuk, vše se peče ve vlastní šťávě; pečení o správné teplotě napomáhá pára uvolňující se z předem namočené keramiky. Jídlo se připravuje pod víkem, na závěr je možné poklici sundat. Pro přípravu pokrmu můžete použít plynovou, elektrickou, ale i mikrovlnnou troubu. Doba pečení v římském hrnci bývá delší než v běžných nádobách. Není však nutné po dobu pečení nijak zasahovat (dolévat tekutinu, obracet potraviny, míchat apod.). Pečení při 220 stupních Celsia trvá u skopového masa zhruba hodinu a půl, hovězí a telecí je hotové asi za dvě hodiny. Kuře přibližně za hodinu. 

Hrnec jako servírovací mísa

Při vyjmutí pekáče (nebo pokličky) z trouby je nutné nádobu odkládat vždy na dřevěnou, silikonovou nebo látkovou podložku, nikdy na chladné místo. Náhlé ochlazení by mohlo způsobit prasknutí hrnce (pekáče). Přímo z hrnce pak můžete rovnou na jídelním stole oddělovat porce na talíře. Pokrm pak zůstává nadále ve vyhřátém hrnci a udrží si teplotu po celou dobu stolování.

Pozor křehké

Hrnec je křehký a musíte se vyvarovat všech náhlých změn teploty. To znamená, že hrnec dávejte do studené trouby a její teplotu zvyšujte postupně. Během pečení maso nepodlévejte, protože studená voda by způsobila prasknutí hrnce. Nesmíte ani položit horký hrnec z trouby na studenou podložku. Hrnec může prasknout i nárazem, je tedy nutné být při manipulaci s ním velmi opatrný.

Příprava hrnce před použitím

Před úplně prvním použitím je třeba namočit hrnec i s pokličkou na 20 minut do horké vody. Při dalších použitích to už není nutné, stačí jen před každým dalším pečením ponořit neglazovanou poklici do studené vody na tři minuty. Pokud hrnec nemá uvnitř glazuru, ponoří se i ten. 

Čištění

Římský hrnec se myje běžnými prostředky, bez použití drsných žínek, drátků a hrubých prášků. Neglazurované římské hrnce se nemyjí saponátem ani se nedávají do myčky. Na glazovaný povrch lze použít saponát. Vždy je nutné důkladně hrnec vypláchnout teplou vodou. Případný pach odstraníte napuštěním hrnce litrem vody s jednou lžící octa. Jak vybírat hrnce na vaření, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod