Obyčejnou vodou pesticidy z ovoce či zeleniny nesmyjete. Chce to trochu přitvrdit

 Tipy a inspirace 
09. června 2018 11:31 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pouhá voda je na pesticidy na ovoci a zelenině krátká Shutterstock
Když si z obchodu přinesete domů ovoce či zeleninu, zřejmě je před konzumací pořádně umyjete pod tekoucí vodou. Jenže tímto způsobem se nezbavíte jedovatých pesticidů. Pokud si tedy chcete dopřát ovoce bez chemie, je třeba zvolit jiný způsob. Naštěstí nejde o nic složitého, co byste v běžné domácnosti nezvládli.

Jen vodou ovoce či zeleninu pesticidů nezbavíte. Jestli skutečně chcete omezit množství škodlivých látek, které se dostanou do vašeho těla, musíte ovoce očistit podstatně důkladněji. Poradíme vám několik metod, jak na to.

Největší množství pesticidů se nachází na jablkách, hroznovém víně, broskvích či nektarinkách. Způsoby, jak ovoce či zeleninu i v domácím prostředí zbavit těchto chemických látek, se zabývají i vědci. A naštěstí našli řešení.

Soda - silný pomocník

Americký spotřebitelský web Consumer Reports například zveřejněnil výsledky studie Massachusettské univerzity. A nejde o nic komplikovaného. Stačí prý odmočit ovoce či zeleninu ve vodě s jedlou sodou (lžíci sody rozmíchejte ve dvou šálcích vody).

Výsledky testu jsou ohromující - po dvouminutovém ponoření do sodného roztoku zůstalo na potravinách podstatně méně pesticidů než po stejně dlouhé lázni v roztocích pěstitelů před prodejem nebo po umytí pod tekoucí vodou.

Ke smytí všech pesticidů z povrchu ovoce je nicméně potřeba 12 až 15 minut. Je ale jasné, že každý druh ovoce nebo zeleniny vyžaduje něco jiného. Podle vědců je třeba ovoce vždy co nejrychleji dobře omýt rukou nebo kartáčkem pod tekoucí vodou - chemické látky tak budou působit kratší dobu. Pak na několik minut ponořte ovoce do vodní lázně se sodou. Čím déle je tam necháte, tím více zredukujete množství škodlivých látek. O dalším praktickém využití sody v domácnosti jsme psali zde.

Vinný ocet nebo citronová šťáva

Do boje s pesticidy můžete vytáhnout také vinný ocet nebo citronovou šťávu. Ovoce nebo zeleninu nechte půl hodinky namočené ve studené vodě smíchané s vinným octem nebo citronovou šťávou v poměru 9:1.

Kromě vinného octa můžete použít jakýkoliv jiný druh, od jablečného až po bílý. Všechny druhy jsou stejně účinné a jeho vůně bezpečně zmizí po opláchnutí a osušení zeleniny. Výhodou je navíc to, že ocet pomáhá odplavit kromě pesticidů také slimáky a různé druhy hmyzu.

Hrubozrnná sůl

Na pesticidy zabírá i hrubozrnná sůl. Stačí smíchat asi dvě lžíce soli v jednom litru vody a ovoce nebo zeleninu do lázně na několik minut ponořit.

Po vytažení opět umyjte studenou vodou a usušte. Tímto se zbavíte asi 70 % zbytkových pesticidů.

Pozor na borůvky a jahody

Výše popsané metody zabírají na takřka veškeré ovoce nebo zeleninu. Pokud ale máte doma malé bobulovité ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky, na lázeň s octem, citronovou šťávou, sodou či solí zapomeňte.

I když patří jahody či borůvky mezi druhy, které jsou nejvíce zasažené pesticidy, namáčení ve vodě  jim bohužel neprospívá. Pokud si chcete užít toto ovoce bez zbytečné dávky chemie, nezbude  vám, než se porozhlédnout po plodech v bio kvalitě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve