Zatuchlé prádlo je velký oříšek. Super triky, jak zlikvidovat nežádoucí puch

 Tipy a inspirace 
19. května 2018 12:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Boj se zatuchlinou v prádle je velmi náročný Shutterstock
Se zatuchlým prádlem se někdy setkal snad každý. Příčin může být několik, ale každý se snaží nepříjemného odéru zbavit. Jenže běžné vyprání v pračce obvykle nepomůže, a to ani když nešetříte aviváží. Než boj se zatuchlinou vzdáte, vyzkoušejte naše rady.

Nejčastěji k zatuchlému prádlu přijdeme tak, že ho zapomeneme v pračce. Někdy začne prádlo smrdět už po pár hodinách, jindy po pár dnech. Stačí ho ale také skladovat na nevhodném místě. Ať tak či tak, byla by škoda zasmrádlé prádlo hned bez rozmyslu vyhodit do koše.

Drtivá většina lidí dá zatuchlé prádlo do pračky, přidá aviváž a zapne nějaký delší program. Jenže tato metoda obvykle žádný kýžený efekt nepřinese a prádlo stále čpí. A to i v případě, že tento postup i několikrát zopakujete. Zbavit se zatuchliny zkrátka není vůbec snadné. O tom, jak zatuchlý zápach i jiné smrady vypudit z bytu, jsme psali zde.

Nevzdávejte se

Někdy můžete být už tak zoufalí, že se rozhodnete nevábně vonící prádlo jednoduše vyhodit. Pokud je vám ale oblečení líto, musíte se obrnit trpělivostí a zkoušet, co právě na vaše prádlo zabere. Metod, jak odstranit zatuchlinu, existuje hned několik.

Ne každý fígl ale musí právě u vás zabrat. Hodně totiž záleží na míře zápachu a dalších okolnostech. Nabídneme vám ty nejosvědčenější metody - vyzkoušejte je a uvidíte. Kromě rad, které vám přineseme v tomto článku, existují také komerční přípravky, které údajně dokáží velmi úspěšně zlikvidovat zatuchlý odér. Poptejte se po nich v nejbližší drogerii.

Kypřící prášek

Některé hospodyňky nedají dopustit na kypřící prášek. Použití je snadné. Vložte prádlo do pračky a do jednotlivých přihrádek dejte prášek i aviváž, jak jste zvyklí. Navíc ale do bubnu nasypte kypřící prášek. Stačí jeden sáček na pračku.

Po zatuchlině nebude ani památky. Prášek do pečiva totiž spolehlivě dokáže dokonale odstranit zatuchlý zápach z textilních vláken, rozjasňuje a perfektně osvěžuje prádlo. Tato ingredience dokáže účinně neutralizovat kyselé složky, které se drží v textilních vláknech.

Ocet

Ocet je nenahraditelný pomocník a funguje i na zatuchlé prádlo. Osvědčil se mnoha lidem. Podobně jako u varianty s kypřícím práškem stačí dát prádlo běžně prát, ale do přihrádky na prací prášek ještě přilijte ocet. Někdo radí jeden hrnek, někteří tam nalijí i půl lahve.

Tomuto procesu se říká deinkrustace a používají ho i v profesionálních prádelnách. Jde o to, že prádlo musí projít kyselou prací lázní. Jakmile pračka dopere, znovu ji zapněte, ale už jen s pracím práškem a aviváží.

Soda

Známým pohlcovačem pachů je také soda. Můžete proto její sílu vyzkoušet i v případě zatuchlého prádla.

Prádlo dejte do pytle a nasypte k němu jedlou sodu. Nechte působit několik hodin, lépe přes noc. Ráno prádlo oprašte a dejte vyprat. Pro zesílený účinek můžete oblečení vyprat s pomocí kypřícího prášku nebo octa, jak jsme popsali výše.

Se sodou ale zacházejte opatrně. Je poměrně agresivní a při častém používání může textilní vákna i poškodit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod