Jak nejrychleji a šetrně vyčistit zažranou špínu na pánvi?
Naštěstí ale můžete špínu a mastnotu celkem snadno dostat dolů, aniž byste poškodili pánev. V některých případech si vystačíte i se surovinami, které máte běžně doma. Nejde totiž jen o to, čím drhnete, ale také jak často a jak při tom postupujete. Jak správně vybrat pánev jsme psali zde.
Abyste pánev nezničili
V každém případě je dobré dbát na to, abyste pánev hned na začátku špatným mytím, ale i obecně špatným zacházením neponičili. Na pánev vždy používejte jen dřevěné nebo plastové nástroje, nestrkejte ji do myčky na nádobí a nedrhněte její dno drátěnkou. Na některé pánve, jako je třeba teflonová, je dokonce lepší používat pouze jemnější stranu houbičky nebo hadřík.
Umyjte ji hned
Při péči o pánev je nejdůležitější nenechat připečené zbytky a olej dlouho zasychat. Umyjte ji nejlépe ihned po dokončení přípravy jídla, nebo ji alespoň opláchněte vodou či namočte. Obecně totiž platí, že zcela vychladlá a zatvrdlá spálenina se podobá spíš kamenné usazenině a nádobí se nechce za žádnou cenu pustit.
Použijte písek
Na pánev se musí šetrně, ale klasický tekutý písek jí neublíží. Když použijete měkkou stranu houbičky, nečistoty se krásně odstraní a vám zůstane čistá a voňavá pánev. Pískem je dobré čistit pánev brzy po použití. Pokud máte již zaschlou špínu, doporučuje se uvolnit ji třeba těmito postupy.
Horká voda
Pokud jste už nechali pánev a její obsah ležet pár hodin ladem a nečistoty jsou zcela zaschlé a drží jak přibité, nalijte do pánve trochu vody a dejte ji na pár minut na sporák. Jak bude vroucí voda probublávat, část připálenin i mastnoty se uvolní a bude se vám pak lépe pracovat.
Zkuste to solí
Nemáte-li po ruce žádný chemický prostředek, nebo chcete být zkrátka trochu víc ekologičtí, nasypte čtvrtinu hrnku hrubozrnné soli na dno pánve a poté ji drhněte papírovým ubrouskem. Můžete ale také hrubozrnnou sůl na pánvi rozehřát, což uvolní nečistoty a pánev tudíž nemusíte ani drhnout. Stačí ji pak pouze přejet jemnější stranou houbičky a případně saponátem.
Ocet a soda
Šetrnější metodou je i použití octa a sody. Tyto dvě suroviny by měla mít doma každá hospodyňka, jelikož se s nimi dá v domácnosti vyčistit snad všechno. Při umývání pánve do ni nalijte vodu až po okraj, přidejte šálek octa a přiveďte na plotně k varu. Jakmile začne probublávat, měla by se připálenina začít sama odlupovat. Až se tak stane, sundejte pánev z plotny a přisypte do ní dvě lžíce jedlé sody. Čekejte, že směs začne pěnit. Nechte 15 minut působit a poté očistěte houbičkou nebo hadříkem.