Víme, co dělat, když s prádlem omylem vyperete i papírový kapesník

 Tipy a inspirace 
27. května 2018 10:01 / Iva Dvořáková
  13
📷
6 fotografií v galerii
Zapomenutý papírový kapesník v prádle je "na mašli" Stocksnap
Papírová pohroma. Tak se nazývá situace, když zapomenete v kapse použitý papírový kapesník a kalhoty vyperete. Kapesník se rozpadne na malinké kousíčky, které z prádla pak nejdou dolů. Poradíme vám, co s tím.

Je zajímavé, že tyhle pohromy se častěji stávají, když perete tmavé prádlo. Statistiky na to sice neexistují, ale určitě na to platí některý z Murphyho zákonů schválnosti. 

Předem je dobré vědět, že v některých případech se už onen kousek prádla zachránit prostě nedá. Záleží na materiálu.

Umělé materiály nejsou na nachytání žmolků a chloupků tolik náchylné, protože se po nich většina nečistoty sveze. Nejhůře jsou na tom kousky vyrobené z čisté bavlny.

Vyberte vše, co se dá

Vyčistit samozřejmě musíte i buben pračky, často jsou kousky kapesníčku v těsnících gumách. Nepořádek by se potom uvolňoval i do další várky prádla a to rozhodně nepotřebujete.

Všechno postižené prádlo přeberte, oberte z největších kusů a chuchvalců a nyní máte několik možností, jak si s celou lapálií poradit.

Ještě jednou vyprat

Můžete všechno ještě jednou vyprat, několikrát vymáchat, vrátit máchací proces a spustit ho znovu. Větší množství vody obyčejně zbaví prádlo další várky chlupů a prachu z papírového kapesníčku.

Do sušičky s tím

Skvělým odprašňujícím prostředkem je sušička na prádlo. Pokud můžete, tak zkuste prádlo prohnat sušicím procesem. Odstředivá síla zbaví část oblečení zbytků papírových žmolků, prádlo načechrá a také zbaví prachu.

Váleček nebo izolepa

Posledním tipem je lepící váleček, který se používá pro zachycení chlupů z domácích mazlíčků. Válečkem trpělivě přejíždějte po jednotlivých kouscích oblečení a tato metoda vás spolehlivě zachrání, jen je nejpracnější.

U těch nejhorších případů udělá z luxusního oblečení alespoň nositelné na nějakou obyčejnou příležitost. Nemáte-li lepící váleček, postačí i izolepa a spousta trpělivosti.

Pozor na filtr v pračce: Po takovéto události je dobré vyčistit filtr v pračce, protože by se nyní mohl snadno úplně ucpat. Také se jím mohou v případě ucpání vracet žmolky zpět do bubnu.

Pro příště si kupte dražší čtyřvrstvé kapesníčky, které by měly i praní v pračce přežít bez úhony. A pokud vás zajímá téma praní, tady si přečtěte o tom, jaký je rozdíl mezi jádrovým a žlučovým mýdlem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod