Chcete si pořídit chatu či chalupu? Na co přitom nezapomenout?

 Tipy a inspirace 
01. dubna 2018 12:43 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Po "druhém domově" v přírodě touží stále více lidí Shutterstock
Chatařství a chalupaření je opět na vzestupu. Mnohé vyhledávané i dosud méně známé lokality díky němu ožívají. Chystáte se také pořídit si víkendový domov? Na co byste při rozhodování neměli zapomenout?

Využití

Nejprve byste měli mít jasno v tom, jaké budete mít se svou rekreační nemovitostí plány. Chcete ji jen pro sebe a pro rodinu nebo byste ji také rádi pronajímali? Ve druhém případě bude hrát větší roli lokalita, ve které chata či chalupa stojí. Pokud bude poblíž lyžařského areálu, lázní, akvaparku, koupaliště či jezera, zájem o ni bude větší.

Vzdálenost

Velmi důležité je, aby chata či chalupa byla dostupná v rozumném čase od vašeho trvalého bydliště. Jako praktický se hodnotí ještě dojezd do zhruba dvou hodin od domu. Počítejte s tím, že s větší vzdáleností klesá počet vašich návštěv na chatě. Pokud byste v ní rádi trávili téměř každý víkend, nebudete chtít pokaždé cestovat půl dne.

Technický stav

Jedná se o další velmi významný faktor. Chaty jsou vystavené nepříznivému počasí a zejména přes zimu trpí. Případné konstrukční chyby se tak projeví rychleji a výrazněji. Podstatné je také vybavení rekreační nemovitosti - zda je napojená na elektřinu, plyn a vodovod, má vlastní studnu a septik či zda je celoročně dostupná autem.

Cena

Technický stav nemovitosti se logicky odráží v její pořizovací ceně. Často nehraje oproti bytům až takovou roli rozloha chaty či chalupy. Větší význam má lokalita, stav a vybavení chaty. Levnější jsou starší stavby na samotách. Podobně se vyvíjejí i ceny za případný nájem vaší rekreační nemovitosti.

Financování koupě

Ideální samozřejmě je, pokud máte veškerou kupní cenu našetřenou. Pokud tomu tak není, musíte zvážit, nakolik koupě rekreační nemovitosti zatíží váš rodinný rozpočet a zda si ji při případných nečekaných změnách příjmu můžete dovolit. Je nutné počítat nejen současné, ale i budoucí výdaje, třeba na studia dětí. Zkrátka a dobře se při rozhodování vyplatí, pokud se budete držet známého přísloví "dvakrát měř a jednou řež".

Pokud toužíte po něčem neobvyklém, zkuste se inspirovat třeba v tomto našem článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve