Každý pokoj v domě potřebuje tři druhy světla: hlavní, pracovní a dekorační

 Interier 
15. května 2022 09:17 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Správné osvětlení vnese do domova pohodu a příjemnou atmosféru Unsplash
Osvětlení může místnost pozdvihnout do nebeských výšin, nebo ji úplně rozbít. Dobře osvětlená místnost vypadá jako dokončená a působí lákavě, zatímco špatně osvětlená místnost může vypadat a působit ponuře a neúplně. Naučte se správně instalovat osvětlení do každého pokoje a rozviňte tak jeho potenciál naplno.

Různé místnosti mají různé požadavky na osvětlení, ale v ideálním případě by každá místnost měla mít tři různé typy osvětlení. Mezi hlavní kategorie osvětlení patří obecné osvětlení, které osvětlí místnost jako celek, dále pracovní osvětlení pro čtení, přípravu jídel nebo práci na stole a dekorativní akcentové osvětlení, které vytváří atmosféru. Jak osvětlit jednotlivé pokoje jsme se zeptali bytového designéra se specializací na interiérové osvětlení Tomáše Dolejšího.

Stavte na stávajících světelných zdrojích

Váš dům nebo byt už může disponovat vestavěným osvětlením, jako jsou stropní svítidla v ložnici, zapuštěná stropní svítidla v obývacím pokoji, osvětlení kuchyňské linky pod skříňkou v kuchyni nebo nástěnné svícny napevno připojené ke stěně nad umyvadlem v koupelně. Podle bytového designéra Tomáše Dolejšího však jedno světlo nestačí. "Vestavěné osvětlení není dostatečným zdrojem světla, a proto by rozhodně nemělo být jedním a jediným zdrojem světla v jakémkoliv pokoji. Řešení se nabízí i v případě, že nežijete ve vlastním bytě a nemáte tudíž právo cokoliv v bytě či domě instalovat, nebo naopak odstraňovat stávající osvětlení. Využít pak můžete stojacích lamp, lepicích LED proužků nebo panelů či dalšího dekorativního závěsného osvětlení," vysvětluje Tomáš Dolejší.

Forma a funkce osvětlení

Svítidla jsou samy o sobě funkční i dekorační předměty, které mohou přidat osobitost, kouzlo, texturu nebo umělecký prvek pro vylepšení designu vašeho pokoje. Může to být dokonce tak jednoduché, jako zavěsit obyčejnou žárovku na zauzlované šňůře, pár historických svícnů, starožitný lustr nebo současnou designovou lampu. Mějte na paměti, že existuje svítidlo pro každý účel, vkus, náladu, styl, velikost domácnosti i rozpočet.

Teplé nebo studené

Intenzitu a teplotu světla vrhaného vestavěnými a jinými svítidly lze upravit výběrem žárovky nebo pomocí stmívače. "Do obývacího pokoje, ložnice nebo dětských pokojů určitě doporučuji teplé měkké světlo, které má schopnost vytvořit velmi útulnou a příjemnou relaxační atmosféru. Pokud proto můžete, vyberte si ze široké škály LED žárovek v teplých odstínech. Dotvořit celkový dojem může i výběr správného svítidla. Nejpřirozeněji působí látková, tkaná, dřevěná či mosazná stínítka," upřesňuje interiérový designér a stylista.

Studené jasné světlo funguje dobře v kuchyních a koupelnách. I tak zvažte přidání stmívačů a sekundárního osvětlení v teplejších tónech, abyste mohli změnit náladu v průběhu relaxační koupele nebo si jen lehce přisvítit při nočních výletech do koupelny či na toaletu.

Pokoj po pokoji

Maximalizovat přirozené světlo v místnosti můžete i tím, že ji vymalujete ve světlých neutrálních barvách, které budou odrážet světlo a pomohou prostoru působit světleji. Dekorativní zrcadla zavěšená naproti oknu budou rovněž odrážet světlo a zrcadlo umístěné na stěně může pomoci rozjasnit tmavý kout. Obecné principy osvětlení platí pro každou místnost v domě, ale různé prostory mají jedinečná hlediska. Zde je několik důležitých věcí, které je třeba mít na paměti při osvětlení konkrétních místností v domě.

Obývací pokoj

"První, co vás jistě napadne, je pořídit stropní osvětlení. Ovšem pokud není místnost dostatečně velká, bude se vám to zdát nejspíš divné, ale centrální stropní osvětlení nepotřebuje," podotýká interiérový stylista. Když si dáte záležet a přidáte dostatečné množství osvětlení, které osvětlí prostor jako celek, každá oblast v místnosti bude mít své vlastní osvětlení, je to rozhodně lepší, než jeden centrální lustr. Můžete instalovat velkou obloukovou stojací lampu zavěšenou nad hlavním sedacím prostorem, nástěnné svícny za pohovkou, stolní lampu na konferenčním stolku mezi dvěma křesly, lampu na čtení vedle lenošky, rozsvícené dekorativní zvýrazňující světlo v knihovně a řadu LED sloupových svíček na krbové římse.

Kuchyně

Kuchyň je centrem domu, místností, která vyžaduje zvláštní pozornost k obecnému a pracovnímu osvětlení pro vše od přípravy jídla po vaření, domácí úkoly, úklid a další každodenní úkony. V kuchyni může mít obecné osvětlení podobu zapuštěných svítidel ve stropě, závěsných svítidel nad ostrůvkem, LED osvětlením pod skříňkou, které osvětluje pracovní desku a podobně. Pracovní osvětlení je v této místnosti prioritou, a to jak kvůli bezpečnosti při přípravě jídla a vaření, tak kvůli čistotě.

"Kuchyně je především místem, kde se pracuje, nikoliv tráví volný čas určený k relaxaci. A tak to často i vypadá. Absence osobitosti je v kuchyních nejčastějším nedostatkem. Přitom jistou dávku svého "já" a tepla domova můžete dodat i do této místnosti například vhodně zvoleným závěsným světlem z přírodního materiálu nebo obřím závěsným stínidlem, které bude ve vaší kuchyni působit jako gigantický šperk, který zdobí váš kuchyňský ostrůvek," navrhuje Tomáš Dolejší. Malé kuchyni můžete dodat kouzlo stolní lampou na kuchyňské lince nebo v tmavém koutě, díky které bude prostor vypadat útulněji.

Jídelna

Mnoho jídelen má velký lustr nebo závěsné svítidlo nad jídelním stolem jako zdroj celkového osvětlení a dekorativního akcentu, který definuje prostor. Jen se ujistěte, že jej zavěsíte v dokonalé výšce, která může být nižší, než si myslíte, aby vytvořila správný vzhled a dojem. Kdykoli je to možné, umístěte svítidlo do jídelny na stmívač, abyste jej mohli s postupem večera snadno upravovat.

Koupelna

Koupelny jsou multifunkčními prostory, které se používají k různým denním i večerním aktivitám. Proto jsou potřeby koupelen na osvětlení závislé na úkolu a denní hodině. Neváhejte proto přidat dekorativní osvětlení, které vám pomůže prožít večerní relaxační koupel, girlandové závěsné osvětlení, které učiní místnost výjimečnou či dekorativní nástěnné svítidlo, které může fungovat i jako noční světlo.

Ložnice

Ovládání přirozeného světla z oken v ložnici pomocí okenních úprav, jako jsou rolety, žaluzie a závěsy, je zásadní pro zajištění soukromí a dobrého spánku. Důležitý je ale rovněž výběr správného osvětlení, které z vaší ložnice udělá večer příjemnou relaxační místnost a dodá jí klidnou atmosféru, která je před spánkem potřeba. Osvětlení vaší ložnice by mělo zahrnovat obecné osvětlení pro úkoly, jako je ranní oblékání, noční lampičky pro noční čtení a zvýrazňující osvětlení pro vytvoření atmosféry. Do ložnice se rovněž doporučuje instalovat stmívače.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: thespruce.com, nytimes.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod