Pokud toužíte po nové dlažbě, nemusí to nutně znamenat bourání. Zkuste novinku

 Rekonstrukce 
23. srpna 2021 10:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Položení nové podlahy vám zabere minimum času Depositphotos
Dlažba je nesmrtelná a stále nejčastěji používaný materiál v interiérech. Jak ale mít novou dlažbu bez bourání? Použijte samolepicí vinylové dlaždice

Dlažba je stále nejčastěji používaný materiál. Důvod je prostý. Snadno se udržuje, nevadí mu vlhkost a jeho životnost je vcelku dlouhodobá. Na druhou stranu zub času se může podepsat i na té nejkvalitnější dlažbě. Spára zšedne, na jednotlivých kusech se mohou objevit praskliny nebo odštípnuté rožky. Takže po nějaké době přijde čas na renovaci. Máte dvě možnosti. Buď položit novou dlažbu a nebo sáhnout po jiné alternativě - nalepovacích dlaždicích.

Žádný nepořádek

Naprostou výhodou vinylových dlaždic je fakt, že se vám vyhnou jakékoliv bourací práce. Jednoduše stačí vaši stávající dlažbu vyčistit a poklást na ni novou vrstvu. Nemusíte se rovněž bát toho, že by se vaše původní podlaha výrazně zvedla, což by vám mohlo způsobit problém s otevíráním dveří. Vinylové dlaždice jsou totiž jen pár milimetrů silné, takže úroveň podlahy se zvedne pouze neznatelně.

Velký výběr vzorů 

Chcete, aby podlaha vypadala jako korková? Anebo jako keramická dlažba, marmoleum či dřevo? Můžete mít prakticky všechno. Samolepicí podlahové čtverce seženete v mnoha provedeních, dekorech, barvách. Můžete si je kombinovat podle libosti a vytvářet tak originální vzory. Navíc vinyl je na rozdíl od keramických a kamenných dlaždic teplejší na dotek a rovněž opatřen protiskluzovým povrchem, což oceníte při vylézání ze sprchového koutu. Bohužel, tento typ podlahy se však nedá použít na podlahové vytápění. 

Příprava podkladu

Lepení vinylových dlaždic je jednoduché, ale v první řadě je potřeba si kvalitně připravit podklad. Povrch staré dlažby důkladně vyčistěte od všech hrubých nečistot i zaschlých skvrn. V tomto případě je nejlepší zakleknout a vzít si kartáček. Díky tomu bude podlaha opravdu důkladně čistá, ale také spálíte nějakou tu kalorii. U jakých domácích činností lze nejvíce zhubnout jsme psali zde. Poté dlažbu důkladně odmastěte, aby vám na ně lepidlo důkladně přilnulo a nezačalo se odlepovat. K tomu použijte líh, ocet nebo technický benzín.

Lepení je hračka

Ještě před samotným lepením si dobře rozmyslete jednotlivé rozmístění dlaždic, připadně si na podlahu nakreslete jednotlivé značky, které budou ukazovat začátek vzoru. Pak už je to prakticky hračka. Ze samolepky odstraňte fólii a nalepte. Začněte vždy od středu místnosti a pokračujte směrem ven. Jednotlivé kusy tlačte k sobě tak, aby vám nevznikaly spáry. Povrch uhlaďte hadříkem nebo tapetovací špachtlí. Na dořez jednotlivých kusů u stěn použijte řezák. Pozor na přílišné roztahování samolepky, časem by se smrskla a mezi jednotlivými nalepenými dlaždicemi by se vytvořily spáry. Opravy špatně položených dlaždic jsou jednoduché. Lepidlo stačí nahřát fénem a poté samolepku bez problémů odstranit a položit znovu.

Snadná údržba

Takto položenou podlahu můžete prakticky hned používat. Snadná je i samotná údržba. Dlaždice stačí vysát a setřít vlhkým hadrem namočeným v přípravku určeném pro vinylové podlahy. S prvním vytíráním ale počkejte zhruba dva dny, než lepidlo pořádně zatvrdne. Samolepkám neublíží ani přípravky na bázi octa a kyseliny citronové. Vyhněte se však různým čisticím pískům a krémům, které poškodí jejich povrch. Dlaždice by tak ztratily svůj lesk. 

Zdroj: builddirect.com, thespruce.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47