Rekonstrukce kuchyně nemusí stát majlant. Jde to zvládnout i s malým rozpočtem

 Rekonstrukce 
31. ledna 2022 08:24 / Marie Popelková
  5
📷
3 fotografie v galerii
I starou kuchyň lze proměnit, aniž by bylo nutné dát statisíce korun za novou Depositphotos
Žádná kuchyně nevydrží být věčně pěkná. Jenže co dělat, když na kompletní rekonstrukci nemáte dost financí? Nemusíte se hned svého snu vzdát, kuchyni lze oživit i za málo peněz. Stačí vědět, jak na to.

Pořízení nové kuchyně včetně spotřebičů není zrovna nejlevnější investice. Potřebovali byste tu svou od základů změnit, ale chybějí vám peníze? Pokud se nechcete zadlužit, budete se muset k rekonstrukci kuchyně postavit jinak. Buď necháte místnost tak, jak je, nebo se pokusíte o její proměnu s omezeným rozpočtem. Možná vás překvapí, že i s relativně nízkými náklady můžete starou kuchyni proměnit k nepoznání.

Dejte dvířkám nový šmrnc

Dvířka kuchyňské linky jsou jedním z nejvýraznějších prvků celé kuchyně. Opravte je. Pokud jsou špatné panty, vyměňte je. Dodejte dvířkám nový kabát. Podle toho, z čeho jsou vyrobena, je můžete například přetřít, přestříkat nebo znovu potáhnout jinou fólií či tapetou. Vždy je ale třeba podklad dobře připravit, tedy zbrousit tak, aby byl dokonale hladký.

I úchytky udělají hodně

Nového vzhledu můžete dosáhnout i takovou maličkostí, jako jsou nové úchytky. Vybrat si můžete z široké nabídky obchodů, ale kdo je šikovný, může si úchytky i sám vyrobit. Třeba z lana nebo kůže. Nebo můžete pořídit nejlevnější dřevěné úchytky a pomocí samotvrdnoucí hmoty a barev je proměnit v originální kousek.

Vyměňte pracovní desku

Stará a poničená pracovní deska žádné kuchyňské lince na kráse nepřidá. Pokud i ta vaše má už nejlepší léta za sebou, pořiďte si novou. Vyjde vás to rozhodně levněji než celá nová kuchyňská linka, přitom jde o prvek, který celkovému vzhledu dodá hodně.

Dejte věcem nový řád

Často pomůže i to, když starou kuchyňskou linku přeorganizujete. Během let užívání se možná ukázalo, že některé věci byste ocenili na jiném místě. Nebojte se změnu udělat. A pokud jste spokojeni, proveďte alespoň generální úklid. Nepotřebné věci bez milosti vyhoďte, možná vám pak ve skříňkách zbude více místa na spotřebiče, které zbytečně zabírají místo na kuchyňské lince. I perfektní pořádek dokáže místo výrazně změnit k lepšímu.

Osvětlení dělá hodně

Zkuste se zaměřit také na osvětlení vaší kuchyně. Doby, kdy si hospodyňky musely vystačit jen s jedním lustrem uprostřed místnosti, jsou už pryč. I starou linku lze oživit pomocí třeba LED pásků. Nebo si můžete pod horní řadu kuchyňských skříněk namontovat nové zářivky. Rozpočet vám to nijak nezruinuje.

Zdroj: thespruce.com, homestolove.com, houselogic.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008