Jak vybírat mezi různými typy polštářů a který byste měli vybrat pro nejlepší spánek

 Tipy a inspirace 
16. října 2021 16:38 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Polštáře je třeba vybírat podle materiálu a polohy, ve které spíte Pixabay
Existují různé typy polštářů, ať už jde o jejich velikost, tvar či materiál. Ale výběr toho, na kterém se vám bude spát nejlépe, závisí především na tom, v jaké poloze spíte.

Různé typy polštářů jsou často definovány jejich různými výplněmi. A ty hlavní kategorie jsou dvě. Jde tedy o polštáře s přírodními výplněmi a ty s umělými výplněmi. A oba tyto typy mají svá pro a proti. Důležité je ale také to, které polštáře zajišťují správnou podporu vaší hlavy a krku. Výška, respektive poměr ramen a krku, hraje velkou roli při určování, jaký styl a druh polštáře se nejlépe hodí právě pro vás.

Polštáře z paměťové pěny

Tyto polštáře jsou velmi pevné, snadno omyvatelné a vhodné pro úlevu od bolesti, protože se přizpůsobí vašemu tělu. Polštáře z paměťové pěny se v posledních letech staly oblíbenou volbou díky pevné struktuře. Tento druh polštářů se přizpůsobí vašemu tělu a poskytne vám extra oporu.

Polštáře z mikrovlákna

Polštáře z mikrovlákna jsou cenově dostupnější a hodí se rovněž pro alergiky. Mikrovlákno je velmi jemný syntetický materiál, obvykle směs polyesteru a nylonu. Polštáře z mikrovlákna jsou obecně dostupnější než jiné alternativy, ale nevýhodou je, že mohou být méně prodyšné.

Polštáře z peří a prachového peří

Tyto polštáře jsou sice o něco dražší, ale jsou měkké a velmi pohodlné. Polštáře z peří a prachového peří jsou často považovány za nejluxusnější, a proto se s nimi často setkáváte především v hotelích.  Obvykle jsou poměrně nadýchané a silné a jako takové jsou považovány za skvělé polštáře na podporu hlavy a krku. Pokud však jde o praní těchto polštářů, jsou o něco náročnější na údržbu a mohou vyžadovat profesionální péči. Někdy mohou také vyžadovat pravidelné chmýření a bez toho nemusí po nějaké době držet tvar. 

Latexové polštáře

Latexové polštáře jsou odolné a dobře drží tvar. Jde dost možná o jeden z nejméně známých typů polštářů, ale latexové polštáře se podobají polštářům z paměťové pěny v tom, že dobře pruží a upravují svůj tvar podle potřeby spícího. Latexové polštáře bývají dražší, ale jsou skvělou volbou pro podporu hlavy a mohou být také skvělé pro alergiky.  

Vlněné polštáře

Tyto polštáře jsou z přírodních vláken a jsou tedy hypoalergenní. Vlněné polštáře mohou být dalším typem výplně, o které se toho moc neví, ale jsou skvělou volbou. Polštáře vyrobené z vlny jsou přírodní a obecně mnohem šetrnější k životnímu prostředí, hypoalergenní a skvělé pro alergiky.

Jaký polštář použít, když spíte na zádech

I když možná v noci nespíte jen na zádech, může být užitečné zvážit nákup dobrého polštáře na spaní na zádech i když v této poloze můžete strávit jen 50 % noci. Důvodem je, že ideální polštáře pro tuto spací polohu mohou být dobré i pro boční pozice. Pevnější polštáře, jako jsou paměťové pěny, jsou vhodné pro zádové nebo boční pozice díky podpoře, kterou poskytují.

Jaký polštář použít, když spíte na boku

Jak již bylo zmíněno, pevné polštáře jsou pravděpodobně nejlepší volbou pro polohy na boku i pro polohu na břiše, a to kvůli podpoře, kterou poskytují. Podle odborníků až 70 % lidí spí především na boku, proto jsou pevné polštáře konzistentní pevnou podporou, která pomáhá udržovat přirozené zarovnání páteře. To tedy prakticky vylučuje polštáře z peří a prachového peří a vhodné jsou ty pěnové nebo latexové.

Jaký polštář použít, když spíte na břiše

Pokud často spíte na břiše, budete chtít opak výše uvedených doporučení. Odborníci doporučují měkčí polštář, aby se vaše tvář a krk jemně položily do polštáře, než aby byly vystrčeny nahoru. Zvolte tedy měkčí polštáře z peří nebo mikrovlákna. Dále čtěte: Bonsaj vytváří pozitivní energii, pro někoho ale naopak negativní. Feng-šuej říká, jak tento strom správně používat.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve