Vlněný koberec vypadá skvěle. Špatnou údržbou jej ale můžete velmi snadno zničit

 Interier 
23. května 2019 09:19 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vlněné koberce jsou velmi kvalitní Shutterstock
Vlněné koberce jsou považovány za ty nejkvalitnější, ovšem vyžadují specifickou údržbu. Pokud se o ně nebudete správně starat, můžete je nenávratně zničit. Přitom jde jen o to, naučit se pár jednoduchých zásad.

Největší výhodou přírodního vlněného vlákna je, že dýchá, absorbuje vlhkost a v případě suchého vzduchu v interiéru ji předává zpět do ovzduší. Přirozenou vlastností kvalitní střižní vlny je obsah tuku, který částečně odpuzuje nečistoty a dává vlasu elasticitu.

Pouštění vlasů přestane

Každý vlněný koberec nejprve pouští vlas – jedná se o uvolňování zbytkového vlákna, což je přirozený jev, nikoli vada (např. při vysávání lze nasbírat plný sáček vysavače, avšak při jeho zvážení se bude jednat o několik málo gramů, což je hluboce pod normou stanovenou tolerancí). Při běžném použití a správné údržbě po 6 – 8 měsících uvolňování nebude tolik znatelné, nebo zcela ustane. Při uvolňování zbytkového vlákna je nutné samozřejmě brát zřetel na kvalitu vlny a její zpracování pro přípravu výroby koberců.

Jak o vlněný koberec pečovat

Pokud chcete, aby vám vlněný koberec vydržel co nejdéle v perfektní formě, musíte se s ním naučit správně zacházet. Koberce nejvíce poškozuje vlhkost, dlouhodobé nečistoty a nesprávná údržba.

  • Podklad pod kobercem má být plochý, rovný a zcela suchý. Nerovnosti by se časem do koberce obtiskly.
  • Koberec nezatěžujte velmi těžkým nábytkem. Na nohy židlí a stolů připevněte ochranné podložky.
  • Přímo na koberec nikdy nepokládejte nádoby s pokojovými květinami, které zaléváte. Může dojít k nevratnému poškození vlasu koberce, zpuchření vláken pod kořenáči nebo vytvoření plísně.
  • Koberec nikdy neklepejte na klepadle. Části koberce ležící na hraně se mohou popotahováním a klepáním poškodit a může docházet k uvolňování uzlů.
  • Zamezte přímému slunečnímu záření na koberec, může docházet ke změnám barev.
  • Pod kusový vlněný koberec používejte podložku. Předejdete deformaci koberce, ochráníte jeho spodní stranu a zamezíte jeho pohybu.
  • U vlněných koberců postačí jednoduché vysávání prováděné po směru vlasu. Nepoužívejte rotační kartáče, které by mohly koberec poškodit.

Jak z vlny odstranit skvrny

  • Používejte prostředky určené pro čištění vlny. Nepoužívejte čističe pro koberce ze syntetických materiálů, vlněné koberce mohou nevratně poškodit.
  • Tekutou nečistotu pouze odsajte čistou textilií, koberec nikdy netřete.
  • Prostředek na čištění vždy nanášejte od okraje skvrny do jejího středu, skvrna se tak nezvětší. Po několik minut nechte působit a odsajte.
  • Před čištěním opatrně vyzkoušejte barevnou stálost na rubové straně nebo okraji koberce.
  • Na znečištění pivem nebo limonádou použijte slabší roztok octa a čističe na vlnu.
  • Mastné skvrny a skvrny od bílkovin odstraňte vlažnou mýdlovou vodou nebo roztokem prostředku na čištění vlny.
  • Žvýkačku nejprve zmrazte speciálním sprejem, vydrolte a rozmělněte, zbytky nasucho vykartáčujte a vysajte.
  • Vosk ze svíček odstraňujte velmi opatrně nepříliš horkou žehličkou, kterou přiložíte na savý papír (piják). O tom, jak odstranit některé skvrny z oblečení, jsme psali zde.

Pozor na promáčení i robotický vysavač

Kusové koberce se nesmějí při čištění promáčet, v případě úplného promáčení koberce se poruší spodní apretura vláken a dochází k trvalému a nenávratnému poškození – např. vypadávání vlasu, zplstnatění vlasu, zvlnění koberce atd.

Koberce s jemnými vrchními vlákny je lepší vysávat na nižší stupeň výkonu, v případě vysávání na vyšší výkon dochází k uvolňování a vytrhávání vláken.

Robotické vysavače jsou určeny téměř výhradně na hladké typy podlah. Koberce vysávají výkonnější robotické vysavače (s lepším náhonem, turbo funkcí, odolnějšími kartáči), a to jen pokud je koberec nízký (s krátkým vlasem). Pokud vlastníte koberec s výšším vlasem či kusový koberec, v žádném případě nenechávejte robotický vysavač bez dozoru, mohl by poničit jak koberec, tak sebe.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008