Vhodnými květinami proti stresu v kanceláři

 Interier 
21. května 2019 16:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny do kanceláře prostě patří Depositphotos
Květiny patří nejen do domovů, ale také do kanceláří. Nejen, že vám příjemně ozdobí vaše pracovní prostředí, ale také pomáhají snížit stres. Jaké druhy květin jsou nejvhodnější?

Pokud se rozhodnete svou kancelář oživit rostlinami, nejprve se zamyslete, kolik světla jim můžete nabídnout a jak často je můžete zalévat. Právě nedostatek světla a nemožnost pravidelné zálivky je největším problémem kancelářských prostor. A i když se díky tomu výběr vhodných rostlin podstatně zužuje, je stále ještě z čeho vybírat. 

Nevadí jim stín

Jedním ze skromných druhů na světlo je lopatkovec. Rostliny jsou vysoké 25 - 75 cm, mají tmavě zelené listy a bílé květy. Na zálivku jsou velice nenáročné. V létě jim bohatě stačí, pokud si na ně vzpomenete dvakrát do týdne, v zimě dokonce jenom jednou. Tchýnin jazyk a dračinec jsou rovněž velice nenáročné, a přitom zajímavé květiny, které dokáží ozdobit i tmavší kouty vaší kanceláře. Například takový dračinec se používá jako květinová stěna k předělování kancelářského prostoru. 

Vejde se i na pracovní stůl

Máte-li omezený prostor, a přesto byste rádi měli na pracovním stole nějakou květinu, pak je vhodnou volbou africká fialka. Dříve se pěstovaly africké fialky jen s modrou, bílou a růžovou barvou květu. Ovšem díky práci šlechtitelů lze nyní pěstovat různobarevné kultivary s jednoduchým nebo plným květem. Obzvlášť zajímavě vypadají takzvané chiméry, které mají květy s různobarevnými segmenty. Dvě v jednom získáte díky aloe. Nejen, že hezky vypadá, ale dokonce odstraňuje ze vzduchu toxické látky, jako je formaldehyd, který se nachází například v dřevotřískovém nábytku. O dalších rostlinách, které pomáhají odstraňovat toxiny ze vzduchu, jsme psali zde.

Oblíbené orchideje

Poměrně běžnou květinou, která však udělá hodně parády, je orchidej. Ale pozor, ne všechny druhy jsou vhodné pro pěstování v kancelářích. Nejméně náročný je v tomto směru druh Phalaenopsis. Důležitý je speciální propustný substrát, aby se mohl ke kořenům dostat vzduch, a nevadí jim ani, když se dostanou ven na vzduch. 

Pravidelná péče

Nejenom na policích a stole, ale i na listech květin se usazuje prach. Proto je dobré čas od času listy navlhčit a otřít prach. Pokud plánujete delší dovolenou, je určitě vhodné rostliny pěstovat v samozavlažovacím květináči. Kromě zálivky nezapomínejte také na pravidelné hnojení, protože dávka hnojiva obsažená v substrátu vydrží rostlinám jen několik málo týdnů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod