Na slunnou a suchou terasu, kde jen tak nějaká rostlina nevydrží, se ideálně hodí okrasné traviny

 Exterier 
19. února 2022 18:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na slunné terase může být problém pěstovat běžnou balkonovou rostlinu Depositphotos
Máte slunnou a suchou terasu, na níž jen tak nějaká rostlina nevydrží? Co tak zkusit okrasné trávy? Krásně kvetou a navíc je většina druhů mrazuvzdorná.

Okrasné trávy jsou často opomíjené, i přesto, že mají své osobité kouzlo. A to je velká škoda. Jde o nenáročné rostliny, které umí ozdobit interiér každého domu, a stejně tak jim to sluší na terase či balkonu. Okrasné trávy se nádherně vyjímají společně s jinými květinami a dokáží zkrášlit jakýkoliv prostor.

Zdroj potravy

Úplně původní traviny daly světu první zdroj potravy a dodnes představují hlavní potravinu lidstva. Mezi traviny totiž patří i známé obiloviny, ale také rýže a kukuřice či cukrová třtina. Traviny daly také světu první papír (šáchor — Cyperus papyrusj). Mnoha krajinám vtiskují výlučným postavením svůj charakter a se svými 6 až 7 tisíci druhy patří k nejrozsáhlejším čeledím naší planety.

Jako okrasa

Přestože okrasné traviny nacházejí stále větší a větší uplatnění na zahradách, balkonech či terasách, jsou pořád jako samostatné kultury dost opomíjeny. Přitom je to škoda. Jejich velkou předností je jemná tónina barev a u některých druhů mimořádná krása květenství, čehož lze následně využít také k dekoračním účelům, například do suchých váz.

Odlišné nároky

Odolnost proti přímým slunečním paprskům a suchu. To je to, co lidé marně hledají u balkonovek. Tyto vlastnosti má většina druhů okrasných trav, které si doslova libují v tom, pokud na ně svítí 6 hodin slunce. Navíc v našem klimatickém pásu rostou okrasné traviny jako trvalky, a je tedy o důvod více je vyzkoušet i jako balkonovu rostlinu. Tu můžete nakombinovat i s jinými květinami, které také milují slunce. Jaké to jsou, se dočtete zde.

Správná nádoba

Aby se okrasným travinám dařilo, důležité je vybrat správnou nádobu. Květináč by měl být dostatečně velký a široký, aby se v něm mohla rostlina rozrůst a utvořit kvalitní kořenový systém. Důležitá je také na dně drenážní vrstva, která zajistí optimální vlhkost půdy. Do substrátu přimíchejte také směs kompostu a perlitu, aby kořeny netrpěly nadměrnou vlhkostí a neuhnívaly. Rozhodně platí, že zálivku byste měli aplikovat tehdy, když je povrch půdy suchý. A nedílnou součástí správné péče je také hnojení.

Zdroj: balconygardenweb.com, homesandgardens.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod