Přichází čas čemeřic. Královny zimních zahrad nezastaví v kvetení ani sníh

 Exterier 
09. února 2022 11:19 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Čemeřice zkrášlí v zimě každou zahradu Depositphotos
Ještě dříve než sněženky či narcisy ozdobí zahrady květy čemeřic. Z jejich květů se můžete těšit už v únoru, nevadí jim ani sníh. I když jde o nenáročnou rostlinu, jednu věc nesmíte podcenit.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Čemeřicím stačí, aby se v zimě na pár dní oteplilo, a hned rozvinou své nádherné květy. Když se ochladí, opět je zatáhnou a v celé své kráse se opět ukáží s další vlnou tepla. Právem se jim říká královny zimních zahrad. Kdo se každoročně nemůže dočkat  jara, měl by tuto rostlinu na zahradě mít. 

Přesto, že jde o poměrně nenáročnou květinu, přeci jen má čemeřice i své slabé stránky. Pokud tedy chcete, aby se jí u vás dařilo, je třeba velmi pečlivě zvážit jednu zásadní věc. A tou je výběr vhodného místa.

Kam s ní

Jednu věc čemeřice skutečně nesnáší, a to je sucho. Nejlépe se jí proto povede v polostínu, ideálně v podrostu vysokých stromů či v blízkosti zdí. Co se týká půdy, miluje hlubší, humózní a dobře propustnou zeminu. Vyhovuje jí spíše vápenitá půda, proto ji nikdy nesaďte v blízkosti azalek či rododendronů. Má také tendenci se sama rozrůstat, je proto dobré zasadit ji do míst, kde k tomu bude mít dostatečný prostor.

Jak o ni pečovat

Pěstování čemeřice není nijak náročné, takže si ji může pořídit i zahradnický amatér. Stačí, když rostlince budete pravidelně odstraňovat staré nebo poškozené listy. V době kvetení, což bývá od února do května, je vhodné jí zajistit dostatečnou vláhu. Ale pouze za předpokladu, že nemrzne. Naopak v létě to se zálivkou nepřehánějte, rostlina by vám mohla snadno uhnít, nebo vám ji napadnou plísňové či houbovité choroby.

Pozor na přesazování

Místo pro čemeřici je třeba vybírat pečlivě nejen kvůli potřebě stínu, ale také proto, že nesnáší přesazování či rozdělování. Pokud byste si proto po čase usmysleli, že by se vám rostlina více líbila na jiném místě, čemeřice by přesazení nemusela přežít. A pokud by se vám po přesazení ujala, dlouho by jí trvalo, než zakoření. V důsledku toho by nemusela i několik let kvést.

Existuje mnoho druhů

Rod čemeřic čítá asi 15 až 20 druhů. A vzhledem k tomu, že se dokáží mezi sebou křížit, vzniká velké množství nejrůznějších variací. Čemeřice jsou natolik výrazné, že vypadají skvěle i samostatně, ale klidně je lze zasadit i vedle dalších druhů rostlin. Dařit se jim bude ve společnosti plicníků, bohyšek, škornice, mitrovniček nebo kapradí.

Zdroj: gardenersworld.com, thespruce.com, abecedazahrady.cz, gardendesign.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty