Maličkost, která váš dům hodně změní. Stačí si pohrát s nasvícením fasády

 Exterier 
27. ledna 2022 08:18 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nasvícený dům poskytne větší bezpečí Depositphotos
Připadá vám váš dům příliš fádní? Pořiďte si venkovní svítidla. Ta totiž dokáží dodat šmrnc i jinak nudné fasádě.

Venkovní svítidla mohou plnit řadu funkcí. Nejčastěji si lidé nasvětují příjezdovou cestu domů nebo chodníky. Jednak to vypadá dobře, ale hlavně je to praktické, protože se budete dobře orientovat i ve tmě. Venkovní  svítidla si ale můžete pořídit i na fasádu. Váš dům bude hned vypadat úplně jinak.

Praktické a estetické

Podobně jako v případě příjezdové cesty nebo chodníků i nasvětlení fasády má jak estetický, tak i praktický rozměr. Pohyb kolem domu bude pro vás díky světlům hned bezpečnější. Navíc nasvětlený dům nebude ani tolik lákat zloděje, ti si raději vyberou objekt, na který nebude tolik vidět.

Na co si dát pozor

Požadavky na výběr venkovního svítidla jsou velmi specifické. Je potřeba si pohlídat hned několik důležitých technických parametrů. Na co je nutné se zaměřit?

Zjistěte typ krytí venkovního svítidla, což je parametr, který ukazuje ochranu proti vlhkosti a prachu. Označuje se IP a měl by se nacházet v rozmezí IP44 až IP68.

Zajímejte se také o to, jak dlouho světlo vydrží svítit a zda je úsporné. Ve většině případů venkovní svítidla nevypínáme po celou noc. Často jsou nastavena automaticky a rozsvítí se v konkrétní hodinu. Právě proto bude důležité, aby měla dlouhou životnost a nízkou spotřebu energie. Tyto požadavky splňuje většina svítidel s technologií LED.

Důležité je také vědět, jak se o světlo starat. Snadná údržba je vždycky lepší, vybírejte proto taková venkovní svítidla či reflektory, u nichž je minimální údržba.

Důležitá je i estetika

Vzhedem k tomu, že světla budou výrazným prvkem fasády, je nutné vybrat kousky, které budou s fasádou a celkovým vzhledem domu dobře ladit. V dnešní době je už možné pořídit si celé sestavy světel v jednotném stylu, což člověku hodně pomůže. Na trhu je k dispozici mnoho typů, je tedy důležité si předem ujasnit i to, zda chcete světlo, které míří nahoru, dolů či do stran.

I  světlo může být chytré

V zásadě si budete vybírat z několika základních typů osvětlení. 

Nástěnná světla

Klasikou jsou nástěnná světla. Pokud nechcete, aby na sebe světlo poutalo přehnanou pozornost, ale bylo spíše funkční záležitostí, zvolte některou z jednoduchých variant přisazených světel. Úplnou nenápadnost vám zaručí zápustná světla. Mohou vám osvětlit schodiště, ale umístit je můžete i výše na stěnu. Ve dne si jich téměř nevšimnete a v noci vám pomohou ve tmě najít tu správnou cestu.

Světla s čidlem

Aktuálním trendem jsou venkovní světla s čidlem pohybu. Díky nim nemusíte už hledat vypínač nebo lovit po tmě klíče v kabelce. Díky čidlu se světlo rozsvítí ihned, jakmile zaregistruje pohyb. Lidé si je pořizují také kvůli úspoře za energie, protože svítí opravdu jen tehdy, kdy je to potřeba. Musíte ale světlo s čidlem správně nastavit, aby skutečně fungovalo podle vašich představ.

Samostatně stojící světla

Další kategorií jsou samostatně stojící světla. Ta mohou stát buď přímo na chodníku k domu, případně je lze zapíchnout do hlíny před domem. Jejich výhodou je, že nemusíte dělat díry do fasády a že je s nimi možné dle libosti manipulovat.

Inteligentní osvětlení

Kdo chce, může investovat také do venkovního osvětlení, které se pyšní mnoha různými  inteligentními funkcemi. Zvolit si můžete hned z několika parametrů nasvícení, některá se umějí stmívat, u jiných lze zvolit z několika odstínů bílé barvy a některá dokáží zářit i v barevném spektru RGB. Chytrá světla mohou být propojena s vaším mobilem.

Zahradní reflektory

Pořídit si můžete také zahradní reflektory. Tyto halogeny vám dokáží nasvítit nejen fasádu, ale v případě potřeby i stromy, skalku či drobné zahradní stavby.

Zdroj: Dekolamp, alfa-svitidla.cz, ylighting.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47