Necháváte cibulky tulipánů v zemi? Pak děláte velkou chybu

 Exterier 
22. července 2021 13:31 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tulipány patří k nejoblíbenějším jarním květinám Pixabay
Necháváte cibulky tulipánů v zemi? Je to škoda. Tím, že je vytáhnete, jim dodáte sílu, ale především budete mít příští rok krásnější květy.

Tulipány jsou sice takovým symbolem Holandska, ale jejich prapůvod sahá do západní až střední Asie. Velmi rychle se rozšířily i do Evropy, kde se staly ozdobou každé zahrádky. Množství druhů a barev je obrovské od zelených, kroucených papouškovitých až po plnokvěté podobající se pivoňkám nebo růžím. To, co mají společného, je růst z cibule, která  je jejich životní zásobárnou. Proto právě ony potřebují tu nejlepší péči. A to především po odkvětu. Ideální je vykopat je ze země. Proč?

Nevýhody skladování v zemi

Pokud necháváte cibulky v zemi, riskujete, že budou vystaveny nadměrné vlhkosti a  budou trpět i nedostatkem tepla. Zároveň budou vystaveny různým infekcím, chorobám a škůdcům. Navíc nové namnožené cibulky se budou tísnit a tím pádem se to podepíše i na květech, které budou malé a méně barevné, rostlina bude i slabší. Pokud cibulky vykopete ze země, budou mít dostatek času si odpočinout a načerpat nové síly. Navíc tak budete mít přehled o tom, kolik jich máte a na podzim je zasadíte tak, aby měly dostatek místa.

Ven s nimi

Nejlepší dobou na jejich vykopání je červenec. V této době by měly být již zaschlé listy a veškeré zásobní látky vtáhlé do cibule. Pokud tomu tak není, ještě pár dnů počkejte. Při vykopávání cibulek buďte opatrní, abyste je nijak neponičili. Kvůli tomu by se do nich mohls snadno dostat infekce. Cibule pak rozložte na suché místo do stínu, kde dobře proudí vzduch. Jakmile zaschnou, což trvá přibližně dva týdny, oddělte jednotlivé cibule od sebe. Nahnilé a poškozené cibule zlikvidujte.

Skladování

Očištěné cibule uložte do podzimu na místo, kde příliš nekolísá teplota. Nejlépe někam na suché a dobře větrané místo s teplotou kolem 20 °C. Čas od času je potřeba cibulky zkontrolovat, zda je nenapadla nějaká houbová choroba. V případě potřeby je ošetřete speciálními přípravky. Od druhé poloviny září až do konce října můžete tulipány vysadit na zahradu. V tu samou dobu můžete sadit také narcisy i další plodiny, které vám zajistí čerstvou zeleninu na zimu. Jaké to jsou, jsme psali zde.

Jak pečovat o cibulky v zemi

Jestli se rozhodnete i přes všechna možná rizika cibulky nechat v zemi, dejte pozor, aby na rostlině zůstaly alespoň dva spodní listy. Jak už bylo výše zmíněno, právě ty jim dodají potřebné živiny k tomu, aby cibulka bez problémů přežila až do dalšího jara. Pokud tulipány necháváte kvést na zahradě a nebudete je sklízet, pak květ po odkvětu odstraňte, protože v takovém případě by rostlina veškerou sílu dávala do tvorby semen a ne do cibule.

Zdroj: dutchgrown.com, en-gb.bakker.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47