Jak se postarat o rostliny na zahradě předtím, než vyrazíte na dovolenou

 Exterier 
24. června 2021 09:16 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zabezpečte zahradu před suchem, i když odjedete pouze na pár dní  Depositphotos
Chystáte se v létě odjet na dovolenou, ale bojíte se, že veškeré vaše rostliny na zahradě uschnou? Měli byste je na vysoké teploty připravit, jinak zeleň budete muset křísit. Jaká opatření byste těsně před odjezdem měli na zahradě provést?

V letních vedrech potřebují rostliny každodenní přísun vody, aby neuhynuly. Pokud plánujete odcestovat déle než na týden, rostliny to nemusí přežít. Nejlepším řešením této patové situace je oslovení rodiny, přátel či sousedů, aby se vám o zahradu ve vaší nepřítomnosti postarali. Pokud to není možné, proveďte několik následujících kroků, které pomohou vaší zahradě přežít.  

Posekejte trávník a zastřihněte keře

Těsně před odjezdem na dovolenou posekejte trávník tak, aby měřil tři až čtyři centimetry. Měli byste ho i pokropit, protože po několika horkých dnech bez deště může začít vysychat. Kromě trávníku se zaměřte i na keře. Pokud budete pryč déle než deset dní, zastřihněte i ty, u kterých hrozí, že prorostou plotem k sousedům nebo začnou clonit jiným rostlinám, které potřebují světlo.

Dopřejte rostlinám bohatou zálivku a mulč

Pokud to bude možné, ještě v den odjezdu prokypřete půdu a odstraňte plevel, aby zbytečně neobíral zasazené rostliny o vodu a vlhkost. Poté je velmi vydatně zalijte. Běžná zálivka rozhodně nebude stačit. Pokud v sudech skladujete dešťovou vodu, nyní budete mít šanci ji vypotřebovat. Následně přidejte několikacentimetrovou vrstvu mulče, který v půdě udrží vlhkost. Pokud jste rostliny mulčem přikryli již dříve, nemusíte znovu mulčovat celé záhony, ale pouze místa okolo kořenů.

Vyrobte si automatický zavlažovač rostlin

Největší oříšek je vymyslet, jak zalévat rostliny, zatímco budete na dovolené. Pokud jste si doposud nepořídili automatický zavlažovač rostlin, můžete si jej vyrobit. Nepočítejte však s tím, že vlastnoručně vyrobený zavlažovač dokáže totéž, co specializovaný přístroj z hobbymarketu. Rozhodně jde však o lepší možnost, než kdybyste rostliny nechali zcela bez vody.

Nachystejte si několik plastových láhví a na spodní straně nebo na vršku udělejte malé otvory. Láhev částečně zahrabte do půdy blízko rostlin. Voda bude pomalu odkapávat do půdy. Pochopitelně budete potřebovat PET láhví hned několik. Jde o poměrně pracnou metodu, ale za záchranu úrody stojí. Přečtěte si také, jak snadno a účinně odstranit prorůstající plevel mezi dlažbou.

Zdroj info: www.thespruce.comwww.hobbyfarms.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod