Co dělat, když najdete ptačí hnízdo na nevhodném místě vašeho domu nebo zahrady

 Exterier 
05. června 2021 12:59 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ptáci si někdy staví hnízda na pro nás nepohodlných místech Depositphotos
Co dělat, když si ptáci, jejichž přítomnost si jinak na našich zahradách užíváme, vybudují svá místa zcela nevhodně? Třeba ve vaší zahradní pergole, nad vchodovými dveřmi do domu, v okenicích nebo markýzách.

Než se pokusíte odstranit takové nechtěné hnízdo, měli byste si uvědomit, že existují zákony, které chrání hnízda a vejce určitých druhů ptáků. Proto si nejprve zjistěte, zda je přemístění nebo dokonce úplně odstranění hnízda možné.

Kdy odstranit hnízdo

Nejprve se podívejte, zda je hnízdo již domovem pro matku a její nevylíhnutá vajíčka. V takovém případě podle ornitoložky Jessicy MacMurchy je už lepší nechat hnízdo tam, kde je. Pokud je však takové hnízdo v ohrožení například vašich nebo jiných koček, pokuste se jej přemístit na bezpečnější místo. Hnízdo pak můžete dokonce úplně zlikvidovat ve chvíli, kdy jste si jistí, že mláďata již vyrostla a jsou schopna letu.

Jak hnízdo přemístit

"Při přemístění hnízda najděte místo poblíž, ale mimo nebezpečí,“ radí MacMurchy. Při manipulaci s hnízdem noste rukavice, abyste zabránili kontaminaci roztoči, bakteriemi nebo jinými parazity, kteří mohli hnízdo infikovat. Přemísťovací manévr proveďte co nejrychleji a pak se držte dál od hnízda.

Po odstranění hnízda oblast důkladně dezinfikujte. Pokud například již opuštěné hnízdo úplně likvidujete, v rukavicích ho dejte například do igelitového pytle a poté vyhoďte do popelnice či kontejneru.

Lepší variantou je ale takové hnízdo dát na kompost. Hnízdní materiál se přirozeně rozloží nebo může být znovu použit jinými hnízdícími ptáky.

Pokud pro příště chcete zabránit tomu, aby si v prostoru vašeho domu a zahrady ptáci stavěli svá hnízda, vybudujte jim ptačí budky. Ty dejte na místa, která vyhovují vám, a zabráníte tak ptákům, aby si vytvářeli přirozená hnízda tam, kde nechcete.

Bydlením v budkách nepohrdne většina ptáků, které vídáte v zahradách. Radost tak uděláte například sýkorkám, vrabcům, lejskům a dokonce i špačkům. Dále čtěte: Jak se zbavit holubů na balkoně či terase. Zkuste lanka i gelový odpuzovač.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve